Politievakbond VSOA: ‘Jongeren moeten opnieuw schrik krijgen van de politie’

Politieagenten in de buurt van het Muntplein in Brussel. © Belga

Voor de liberale politievakbond VSOA moet het gedaan zijn met het pamperen van de Brusselse jeugd. ‘Het ‘dit zijn onze kiezers-beleid’ van de afgelopen twintig jaar heeft duidelijk gefaald. En het wordt altijd maar erger. Daarom willen we dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken een repressief actieplan opstellen’, zegt ondervoorzitter Vincent Houssin.

De rellen van woensdag en afgelopen zaterdag waarbij jongeren in Brussel politieagenten aanvielen, zijn voor de politievakbond de spreekwoordelijke druppel. ‘Sinds 2000 is het bijna verboden om tussenbeide te komen bij bepaalde manifestaties. Ze willen zo politiek correct zijn waardoor ze de zaken niet benoemen en de realiteit ontkennen’, zegt Vincent Houssin.

Omdat de lokale autoriteiten in Brussel niet ingrijpen, richt de vakbond zich tot de ministers Koen Geens en Jan Jambon. ‘We willen dat er een repressief actieplan wordt opgesteld. Want het preventiebeleid dat nu geldt, haalt niets uit als er geen repressie is.’ Concreet komt het erop neer dat VSOA vraagt om speciale ploegen zoals de VIP Police op te richten, die zouden dan ‘baldadige jongeren opzoeken en bij de minste overtreding verbaliseren’, zegt Houssin. ‘Jongeren moeten weer schrik krijgen van de politie.’

Daarnaast dringt VSOA er bij Geens op aan om werk te maken van de omzendbrief, ‘die de minister had beloofd voor oktober’, over nultolerantie voor geweld tegen politie. De politievakbond wil dat er ook een referentiemagistraat wordt aangesteld die ervoor moet zorgen dat ‘jonge criminelen die hulpverleners aanvallen, vitrines en wagens beschadigen, burgers intimideren’ altijd worden vervolgd.

‘De afgelopen twintig jaar gold een soort van tolerantiebeleid dat bedoeld was om de boel niet te laten escaleren. Het is echter net erger geworden. Ik verwacht dan ook een signaal van Binnelandse Zaken’, besluit Houssin.

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) werd de afgelopen dagen verschillende keren aangehaald als voorbeeld van hoe het anders kan. Houssin sluit zich daarbij aan. “Mechelen was een kleine twintig jaar geleden een onveilige stad met regelmatig rellen. Maar Somers heeft aangetoond dat je met een gecombineerde aanpak van een hard optreden en preventief beleid een ommezwaai kan bekomen”, besluit Houssin.

Bibliotheek Muntpunt donderdag gewoon open ondanks gebroken ramen

De Brusselse bibliotheek Muntpunt kan donderdag gewoon de deuren openen, ondanks de schade die werd aangericht bij de rellen van woensdag. Een veiligheidscamera en een zevental ramen werden toen aan diggelen geslagen, maar het veiligheidsglas hield wel stand. “Wij gaan vandaag gewoon open tot 20.00 uur. Er is geen schade die ervoor zorgt dat we niet kunnen openen”, vertelt Roel Leemans, algemeen directeur van Muntpunt.

Dankzij het veiligheidsglas slaagden de relschoppers er niet in om door te dringen tot in de bibliotheek. Nog tientallen bezoekers schuilden tijdens de rellen in de bibliotheek. Zij konden woensdag nog tot 18.30 uur in het gebouw blijven. Daarna gingen de deuren anderhalf uur vroeger dan normaal toe en focusten de medewerkers zich op het opruimen en het herstellen van de schade.

Woensdagavond kwam de politie al langs in het Muntpunt om een proces-verbaal op te stellen, maar er zal ook nog een klacht volgen. “We zijn nu met het kabinet van minister van Cultuur Sven Gatz aan het afstemmen of we gezamenlijk of afzonderlijk een klacht indienen. Maar een klacht indienen zullen we zeker doen”, aldus Leemans.

Drie personen gerechtelijk aangehouden na rellen op Muntplein

Van de 31 mensen die woensdagavond opgepakt werden bij de rellen op het Muntplein worden nog drie relschoppers gerechtelijk aangehouden. Nog drie andere personen werden na identificatie meteen vrijgelaten en 25 relschoppers die administratief werden aangehouden, zijn intussen opnieuw vrijgelaten. Dat zegt de politie Brussel Hoofdstad Elsene donderdag. Het Brusselse parket geeft om 11 uur een persconferentie.

Op het Muntplein bevonden zich voornamelijk jongeren toen de rellen na een bezoek van de Franse youtuber Vargasss92. Van de personen die administratief werden aangehouden zijn er liefst 21 minderjarig. Over de gerechtelijke aanhoudingen zal het parket van Brussel om 11.00 uur op een persconferentie verder uitweiden.

De gerechtelijke aanhoudingen konden gebeuren via de beelden die de politie al ter beschikking kreeg en waarop de relschoppers geïdentificeerd en gelinkt konden worden aan hun daden. De politie Brussel Hoofdstad Elsene liet donderdagavond via Twitter nog weten dat de politieaanwezigheid in het centrum van Brussel versterkt wordt de komende dagen en dat er kordaat zal opgetreden worden tegen relschoppers.

Partner Content