‘Politietop Hazodi sjoemelde niet met premies’

© Belga

Strafrechtelijk is er geen fraude gepleegd of gesjoemeld met vergoedingen of premies in Hazodi, zeggen arbeidsauditeur Herwig L’Homme en het Hasseltse parket.

Strafrechtelijk is er geen fraude gepleegd of gesjoemeld met vergoedingen of premies in politiezone Hazodi (Hasselt, Diepenbeek, Zonhoven). Dat geldt zowel voor ex-korpschef Michel Beckers als de in opspraak gekomen politiemensen. Tot die conclusie komen volgens Het Belang van Limburg de arbeidsauditeur Herwig L’Homme en het Hasseltse parket.

Ze adviseren om de zaak te seponeren. Het is nu aan het parket-generaal in Antwerpen om te beslissen wat er gebeurt met het lijvige dossier van pesten en corruptie binnen de politiezone. Volgens de krant is de kans groot dat de zaak afgesloten zal worden. Vervolging voor de burgerlijke rechtbank blijft wel mogelijk.

Dit zou betekenen dat de volledige politietop vrijgepleit is van opzettelijk sjoemelen en frauderen met premies. Maar dat wil volgens de krant niet zeggen dat de politiezone de vergoedingen en premies niet kan terugvorderen, mocht blijken dat ze onterecht zijn uitgekeerd. De politieraad heeft namelijk beslist om de procedures op te starten om de onkosten van korpschef Beckers terug te eisen, net als de te veel ontvangen lonen van vier vrouwelijke burgerpersoneelsleden.

Michel Beckers is ook nog in verdenking gesteld van valsheid in geschrifte. In een verslag van de politieraad liet hij de naam van (klokkenluidster, nvdr) Vera Vrancken zetten. De onderzoeksrechter gaat na of Beckers hier strafbare feiten heeft gepleegd. Achteraf moet dan beslist worden of er een proces van komt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content