Politieman aangehouden op verdenking van lekken: ‘Had contact met broer hoofdverdachte 22 maart’

Archiefbeeld © Belga

Het Brusselse parket bevestigt dat een politieman van de zone Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node) onder aanhoudingsbevel is geplaatst omdat hij informatie zou hebben doorgespeeld aan verdachten, mogelijks ook aan terreurverdachten. Volgens de VRT zou de agent in contact hebben gestaan met de broer van de hoofdverdachte van 22 maart.

De man, Momo E.S., is in verdenking gesteld voor schending van het beroepsgeheim en passieve corruptie.

Het waren de kranten Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure die donderdag het bericht over de aanhouding naar buiten brachten. Volgens de kranten hebben het Brusselse gerecht en het Comité P, dat de politie controleert, wekenlang onderzoek gevoerd naar Momo E.S.. Ze zijn ervan overtuigd dat hij via de berichtendienst WhatsApp verdachten geheime informatie doorspeelde over een lopend terreuronderzoek. Hoeveel berichtjes er uitgewisseld werden en waarover die gingen, is onduidelijk.

De VRT vernam uit goede bron dat de man via Whatsapp in contact gestaan zou hebben met Yassine Atar, de broer van Oussama Atar die gezien wordt als het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem. De broers Atar zijn ook neven van de broers El Bakraoui, die zich opbliezen in Maalbeek en Zaventem. Het contact zou dateren van voor de aanslagen. De inhoud van de berichten is niet bekend, maar was wel voldoende voor de onderzoeksrechter om hem aan te houden.

Het federaal parket geeft op het bericht geen commentaar, aldus woordvoerder Eric Van der Sypt.

Dispatcher

E.S., een Belg van Noord-Afrikaanse afkomst, werkte als dispatcher bij de zone Brussel-Noord. Zo wist hij onder meer waar en wanneer invallen zouden plaatsvinden. Dat gaf de terreurverdachten de kans om alles live mee te volgen. Hoe lang de agent al contact met hen had, is voorlopig onduidelijk.

Een Brusselse onderzoeksrechter liet E.S. maandag op zijn werk arresteren wegens schending van het beroepsgeheim en corruptie. Een terreuraanklacht is er voorlopig niet, aldus de kranten. Na verhoor werd hij naar de gevangenis van Sint-Gillis gebracht. Eind deze week verschijnt de man voor de Brusselse raadkamer, die moet beslissen of E.S. langer in de cel blijft.

Jan Jambon: ‘Voorlopig geen extra screening’

Er komt voorlopig geen extra screening van medewerkers bij de veiligheidsdiensten. Dat de agent die samenwerkte met terreurverdachten is opgepakt, bewijst net dat het huidige systeem werkt, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon donderdag.

‘Dit is natuurlijk schrikken, maar de politie is een organisatie van mensen. Daar kunnen ook hier en daar mensen met slechte intenties tussen zitten’, reageert Jambon. ‘Onze veiligheidsdiensten hebben een goede interne controle, waardoor we deze verdachte hebben kunnen vatten.’

De minister wijst erop dat niet enkel nieuwe rekruten worden gescreend, maar dat er ook procedures zijn om in het oog te houden of het bestaande personeel niet verglijdt richting misdaad. ‘Dat heeft in dit geval goed gewerkt.’

Partner Content