Politieke rel rond 'racistische en homofobe' kaart van Brussel

01/03/12 om 11:06 - Bijgewerkt om 11:06

Open VLD tekent voor de gemeenteraadsverkiezingen een humoristisch bedoelde kaart van Brussel. Gay Brussels, Quartier Flamand en Hollywood aan de Zenne: de PS en het FDF kunnen niet lachen met de 'balkanistische visie op Brussel'.

"Humor kan de stad niet redden, maar helpt wel altijd", reageert Khadija Zamouri (Open VLD) op de kritiek van FDF-voorzitter Olivier Maingain. Ook de PS kan niet lachen om de creatieve kaart van Brussel die Open VLD tekende met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012.

De website van Brussel.nieuws.be toont het Open VLD-kaartje waarop de hoofdstad kleurrijk onderverdeeld is in wijken als Urban Emirdag (naar het Turkse stadje Emirda?), Little Turkistan en Galiciëtown. Ook de Marokkaanse en Spaanse invloeden inspireerden, tot Casa of Casablanca en Little Spain.

De bruisende Matongewijk wordt Vibe-City, het Quartier Flamand wordt geflankeerd door Gay Brussels en Brussels Manhattan. In het Zoniënwoud houden de 'Jagers-verzamelaars van het Zoniënwoud' zich op. Waar de VRT en RTBF gevestigd zijn, ziet Open VLD een Hollywood aan de Zenne.

Maingain is burgemeester van de 'FDF-enclave'

Grappig bedoeld, maar zo niet door iedereen geïnterpreteerd. FDF-voorzitter Olivier Maingain, door Open VLD gebombardeerd als burgemeester van 'FDF-enclave' Sint-Lambrechts-Woluwe, noemt de folder een "nationalistische uitwas".

De kaart bewijst volgens de radicale Brusselaar dat Open VLD, en bij uitbreiding Vlaanderen, de stad niet kent. Eerder dan getto's spreekt hij van "mixculturen". En, meent Maingain, de kaart negeert dat Brussel voornamelijk Franstalig is.

Open VLD: 'FDF ziet hier een ontkenning in van hun gedroomde homogene Franstalige stad'

Khadija Zamouri (Open VLD) staat samen met partijgenote Ann Brusseel op de folder en relativeert de opwinding: "Humor kan de stad niet redden, maar helpt wel altijd, dat staat er naast het kaartje. Ik wil ook een kosmopolitische stad. Maar niemand kan toch ontkennen dat er in Molenbeek veel mensen met Marokkaanse roots rondlopen?"

Open VLD weet ook dat niemand de benaming van de Matongewijk aanstootgevend vindt, schrijft Brussel.nieuws.be: "We wilden net de diversiteit van Brussel promoten. Misschien schuilt de selectieve verontwaardiging, niet voor Matonge, maar wel voor Istanbul, net in de eigen vooroordelen en stereotypen over een aantal wijken."

"De kritiek op deze kaart vanuit het FDF hoeven we alvast niet erg serieus te nemen; die is enkel ingegeven door hun lezing dat de diversiteit van Brussel een ontkenning zou zijn van hun gedroomde homogene Franstalige stad."

PS: 'Stigmatisering, homofobie en racisme'

Open VLD mag de kritiek dan wel niet ernstig nemen, de grote woorden worden niet geschuwd. Maingains partijgenoot Michel Colson noemt de kaart in Le Soir "een balkanistische visie op Brussel."

De Jetse schepen Merry Hermanus (PS) zegt "diep geschokt" geweest te zijn door de kaart: "Stigmatisering, homofobie en racisme." Wat meer relativering bij Philippe Moureaux, de PS-burgemeester van Molenbeek ('casa of Casablanca'): "De kaart getuigt niet altijd van goede smaak, maar ze heeft duidelijk een humoristische inslag. Je moet dit met een dikke korrel zout nemen. Dit is geen grote crisis waard."

Atlas Bruxellenis

De alternatieve kaart van Brussel hoort in de Atlas Bruxellenis, die de Open VLD samenstelde voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er zitten ook mobiliteitskaarten in. "Want met een kaart zeg je zoveel meer: wat we concreet voorstellen, maar ook onze ambitie en onze dromen voor de stad," aldus de liberalen. (SD)

Onze partners