Politieke rel: parket Brussel stopt met verhoor criminelen

SP.A, Groen! en Vlaams Belang eisen de onmiddellijke intrekking van een rondzendbrief van het parket van Brussel waarin gezegd wordt dat autodieven en eigenaars van illegale wapens niet langer verhoord hoeven te worden. Ook N-VA en de Brusselse CD&V reageren ontstemd.

De commotie is ontstaan nadat de nieuwe Salduz wet op 1 januari in werking is getreden. Deze wet stipuleert dat elke verdachte op elk ogenblik moet worden bijgestaan door een advocaat tijdens een verhoor door politie of parket. Dat is een eis van Europa en dat is bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten zo.

Parket Brussel: criminelen hoeven niet meer verhoord te worden

Het parket van Brussel reageert op de nieuwe wet met een omzendbrief. Daarin wordt gezegd dat daders van een hele reeks misdrijven niet langer verhoord hoeven te worden. Het gaat onder meer om autodiefstallen en wapenbezit.

Volgens SP.A, Groen! en Vlaams Belang leidt dat tot straffeloosheid. Beide partijen eisen de onmiddellijke intrekking van de omzendbrief. Ook N-VA en CD&V Brussel reageren verbolgen op de actie van het Brussels parket.

SP.A: trek deze omzendbrief in

SP.A stemde volgens Kamerlid Renaat Landuyt tegen de wet omdat ze zonder de rechten van de verdediging wezenlijk te versterken de bestrijding van de onveiligheid zou bemoeilijken. “Maar wij hebben echt niet kunnen voorspellen dat het zo erg ging worden dat de procureur van Brussel nu zelf beslist daders niet eens meer op te pakken voor eerste verhoor en onderzoek”. Landuyt roept minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) op om de richtlijn van de procureur in te trekken.

Vlaams Belang: straffeloosheid

Volgens Vlaams Belang toont de rondzendbrief aan dat te weinig is geluisterd naar de waarschuwingen van het openbaar ministerie en de politie en een situatie van straffeloosheid in de hand werkt. De partij eist eveneens dat de rondzendbrief wordt ingetrokken. Ook wil Vlaams Belang de onmiddellijke bijeenroeping van de commissies Justitie van Kamer en Senaat om de minister ter verantwoording te roepen.

CD&V: Turtelboom moet ingrijpenOok vanuit de Brusselse CD&V wordt ontstemd gereageerd. De pragmatische aanpak leidt volgens minister Brigitte Grouwels regelrecht tot straffeloosheid. Ze vraagt met aandrang aan Turtelboom “om haar politieke verantwoordelijkheid op te nemen en het Brusselse parket op haar plichten wijst”.

N-VA: Franstalige advocaten werken niet mee

N-VA beaamt dat Turtelboom zich niet mag verstoppen achter de autonomie van het parket. “De minister heeft een belangrijke rol te spelen in het vervolgingsbeleid”, onderstreept Kamerlid Sophie Dewit. Al wijst ze ook de Franstalige advocaten met de vinger, die

onvoldoende zouden meewerken. Partijgenoot Koenraad Degroote herinnert dan weer aan de regeringsuitspraken over de aanpak van illegale wapens na het drama in Luik. Dat wapenbezit nu opduikt in de rondzendbrief doet hem besluiten dat een globale visie daarover uitblijft.

Groen!: roep het parket tot de orde

Tot slot eist ook Groen! dat de omzendbrief onmiddellijk teruggetrokken wordt. “Indien er een probleem zou zijn met de toepassing van de Salduz-wet, dan moet het parket dat met de bevoegde minister bespreken en samen naar een oplossing zoeken”, hekelt Brussels staatssecretaris Bruno De Lille. Samen met Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke roept hij minister Turtelboom op het Brussels parket tot de orde te roepen.

Advocaten: omzendbrief bestaat al lang

De Salduz-wet leidt niet tot straffeloosheid. Zo reageert de Orde van Vlaamse Balies (OVB) woensdag op de politieke reacties op de omzendbrief van het Brusselse parket. De Orde merkt op dat “de omzendbrief al bestond voor de inwerkingtreding van de veelbesproken wet die stelt dat verdachten voor elk verhoor recht hebben op bijstand van een advocaat”.

Volgens een persmededeling van de Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, besluiten heel wat commentaren ten onrechte dat de sinds 1 januari 2012 van kracht zijnde Salduz-wet leidt tot straffeloosheid. Aanleiding is een omzendbrief van het Brusselse parket die een lijst misdrijven bevat waarvoor daders niet meteen aangehouden en verhoord moeten worden.

“De omzendbrief van het Brusselse parket maakt deel uit van het vervolgingsbeleid in de hoofdstad en in de randgemeenten van Halle-Vilvoorde, dat – zoals steeds – uitsluitend door het parket wordt bepaald. De omzendbrief bestond trouwens al vóór de inwerkingtreding van de Salduz-wet en is dus niet gerelateerd aan de gekende problemen aan de Franstalige Brusselse balie om soms tijdig een advocaat te vinden”, stelt voorzitter Edgar Boydens van de Orde van Vlaamse Balies.

Voor het invullen van de wet wordt een beroep gedaan op de permanentiedienst van de OVB en de OBFG (Ordre des barreaux francophones et germanophone). “De permanentiedienst werkt in elk geval naar behoren”, meent Boydens. “Voor het tekort aan beschikbare advocaten bij de Franstalige balie van Brussel wordt een oplossing gezocht.”(Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content