Politieke primeur: mentaal gehandicapte op CD&V-lijst in Gent

09/07/12 om 08:27 - Bijgewerkt om 08:27

CD&V Gent komt met een primeur voor de gemeenteraadsverkiezingen: een mentaal gehandicapte man zal op de 20ste plaats staan op hun lijst.

CD&V Gent komt met een primeur voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober: een mentaal gehandicapte man zal op de 20ste plaats staan op hun lijst.

Didier Peleman zal op de lijst van de CD&V in Gent staan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Opvallend is dat Peleman een lichte mentale beperking heeft: hij kan moeilijk spreken en schrijven, zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

Peleman is volgens lijsttrekker Veli Yüksel sterk sociaal geëngageerd. Hij wil zich inzetten voor andersvaliden en, aldus De Morgen, bewijzen dat ook hij politieke verantwoordelijkheid kan dragen. "Ik heb altijd in instellingen gewoond, ik kén de noden van mensen met een verstandelijke beperking als geen ander en ik wil voor die mensen opkomen." De 41-jarige Peleman, al jaren lid van de christendemocraten, benaderde zelf de CD&V.

Carl Devos: 'CD&V neemt risico dat kiezer hen zal verwijten te willen scoren door medelijden of sympathie op te wekken'

Politicoloog Carl Devos zegt in De Morgen dat de CD&V risico's neemt: "Kiezers kunnen de partij verwijten electoraal te willen scoren door medelijden en/of sympathie op te wekken." Volgens Yüksel is van dat alles geen sprake. De kandidatuur van Pelemans is geen stunt, klinkt het. Iedereen krijgt een kans bij ons, ook mensen met
een beperking. Peleman verdient een plaats op de lijst, aldus Yüksel, omdat Gentenaars hem kennen als iemand die zich inzet voor gehandicapten.

"Het belangrijkste is dat hij zijn engagement, ervaring en expertise op het vlak van mensen met een beperking naar de politiek wil brengen. En als hij verkozen raakt, zal hij zeker de nodige omkadering en steun krijgen van ons."

Wat die omkadering en steun dan wel inhouden, daar bleef Yüksel in het Radio 1-programma De Ochtend eerder vaag over. Hij merkt op dat er ook andere politici zijn die niet autonoom kunnen functioneren, zoals de dove N-VA'ster Helga Stevens in eigen land en de voormalige blinde Britse minister David Blunkett. (Belga/SD)

Onze partners