Politieke malaise: Informele contacten gaan voorlopig door

© Belga

Ontslagnemend formateur Di Rupo blijft praten met de verschillende partijen om vooralsnog een oplossing te zoeken voor de politieke malaise waarin België verzeilde. Voorlopig leidden de informele contacten nog niet tot een doorbraak.

De informele contacten die formateur Elio Di Rupo de voorbije dagen heeft gelegd, hebben nog geen duidelijkheid verschaft over de voortzetting van de onderhandelingen voor een federale regering.

Inhoudelijk valt bij de betrokken partijen weinig commentaar te rapen. Tijdens de vergadering met formateur Di Rupo en de zeven partijen die op basis van zijn nota willen onderhandelen (PS, MR, Open VLD, cdH, sp.a, Ecolo en Groen! ), herhaalde CD&V-voorzitter Wouter Beke dat zijn partij het hoofdstuk Brussel en Brussel-Halle-Vilvoorde wil zien wijzigen in de richting van de voorstellen die hijzelf tijdens zijn opdracht als koninklijk onderhandelaar had uitgedokterd.

Kleine stapjes

Wat over de informele contacten doorsijpelt, is dat ze nog niet voor meer duidelijkheid hebben gezorgd. Het gaat met kleine stapjes vooruit, luidt het. Een nieuwe vergadering dinsdag met de zeven of acht partijen lijkt nog steeds tot de mogelijkheden te horen.

Franstalige zijde

Zolang de contacten voortduren, zou Di Rupo niet opnieuw naar het kasteel van Laken trekken. Koning Albert II houdt zoals bekend nog steeds het ontslag van Di Rupo als formateur in beraad. Aan Franstalige zijde wordt vooral vanuit de MR – en in het bijzonder bij het FDF, dat onder de MR-koepel valt – met argusogen de

evolutie van de gesprekken over de splitsing van BHV gevolgd. Partijvoorzitter Charles Michel liet maandagochtend op de commerciële radio Bel-RTL nog eens horen dat enkel de nota Di Rupo als basis voor onderhandelingen kan dienen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content