Politieke commotie over brugpensioen op 52 bij Carrefour

28/05/10 om 17:13 - Bijgewerkt om 17:13

Overheidssteun voor winstgevende bedrijven die ontslaan krijgt kritiek. Open VLD wil de leeftijd voor brugpensioen naar 60 jaar.

De beslissing van warenhuisketen Carrefour om bij haar herstructurering een beroep te doen op brugpensioen vanaf 52 jaar leidt tot heel wat politieke reactie.

De vicepremiers Didier Reynders (MR) en Laurette Onkelinx (PS) stellen zich vragen over het verlenen van overheidssteun aan winstgevende bedrijven die mensen ontslaan.

CD&V noemt brugpensioen op 52 jaar een fout signaal. Volgens de partij betreuren alle generaties in haar schoot dat Carrefour naar het brugpensioen op jonge leeftijd grijpt en oudere werknemers als eersten uit de arbeidsmarkt duwt.

Partijvoorzitster Marianne Thyssen is zelf 53 jaar. Ze zei vrijdag dat het haar persoonlijk raakt als mensen die jonger zijn dan zij uit de arbeidsmarkt worden gestoten.

Minister van Financiën en MR-voorzitter Didier Reynders zei vrijdag niet in te zien waarom de staat moet opdraaien voor een deel van de herstructureringskosten van een winstgevend bedrijf.

Zijn collega-vicepremier Laurette Onkelinx (PS) pleitte er vrijdag voor dat de overheidssteun aan winstgevende bedrijven zou worden opgezegd als ze beslissen tot afvloeiingen over te gaan.

Ook vanuit Wallonië kwam er reactie op de beslissing van Carrefour. Waals minister van Werk André Antoine (CDH) verklaarde dat het Belgisch systeem van brugpensioenen aan vervanging toe is.

Milquet verdedigt akkoord

Federaal minister van Werk en vicepremier Joëlle Milquet (CDH) verdedigde zich vrijdag tegen de kritiek op de toepassing van de brugpensioenregeling in het sociaal akkoord bij Carrefour.

Volgens Milquet is brugpensioen op 52 jaar niet voorzien in alle winkels van Carrefour. Dat zou geleid hebben tot een potentieel brugpensioen voor 2.500 werknemers.

Het werd echter beperkt tot 984 mensen, aldus Milquet. Dat kost volgens haar aan de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) jaarlijks maximum 10 miljoen euro.

Zonder het akkoord zouden meer dan 4.000 werknemers in
de werkloosheid zijn terechtgekomen. Daardoor zou de kost voor de RVA viermaal groter zijn geweest, aldus Milquet.

Open VLD wil leeftijd brugpensioen naar 60 jaar

Open VLD wil de leeftijd voor het brugpensioen verhogen naar 60 jaar, zo staat in het verkiezingsprogramma van de partij.

De Vlaamse liberalen willen de minimale leeftijd, die nu op 50 jaar
ligt, tot 2015 elk jaar met twee jaar optrekken tot 60 jaar.

'We kunnen niet meer aanvaarden dat mensen op hun 52 jaar aan de kant worden geschoven', zo zei Leuvens lijsttrekster Gwendolyn Rutten vrijdag.

Onze partners