‘Politiek moet goed beseffen dat ze politie nog nodig zal hebban als anderen ook op straat komen’

Simon Demeulemeester

Het is nog niet duidelijk hoe groot de impact zal zijn van de mogelijke politiestaking volgende dinsdag, die enkel nog vermeden kan worden door ‘een krachtig signaal’ van de politiek. ‘Ze moeten goed beseffen dat ze ons nog nodig zullen hebben, als in het najaar andere sectoren beslissen om op straat te komen.’

Het is nog niet duidelijk hoe groot de impact zal zijn van de mogelijke politiestaking volgende dinsdag. ‘De staking kan allerhande vormen aannemen’, zegt Vincent Houssin van VSOA Politie, de grootste politievakbond. De politie moet origineel uit de hoek komen om actie te voeren, want de overheid kan stakende agenten opvorderen.

Houssin zegt over ‘verschillende middelen’ te beschikken om actie te voeren. ‘We kunnen protesteren op strategische plaatsen of de politie kan bij controles uiterst punctueel te werk gaan, of net niet controleren’, zegt hij. De staking kan enkel nog vermeden worden door een ‘krachtig signaal’ van de politiek.

De vakbondsman ziet ook mogelijkheden om de burger te sparen, maar de overheid toch te treffen. Houssin wijst er ook fijntjes op dat de regeringsonderhandelaars goed moeten beseffen ‘dat ze de politie nog nodig zullen hebben, als in het najaar andere sectoren beslissen om op straat te komen’.

‘We willen de politiek nog wat tijd geven’

Ook Gert Cockx van NSPV stelt dat in theorie alle politiediensten kunnen staken. Maar zijn vakbond is nog niet van plan om de mensen ook effectief tot staken aan te zetten. ‘We willen de politiek nog wat tijd geven’, zegt hij. Er kan natuurlijk wel gestaakt worden, maar Cockx vermoedt dat de hinder relatief beperkt zal blijven. ‘Al is dat moeilijk te voorspellen op dit moment.’

62

Alle politiemensen moeten tot 62 werken, zo besliste het Grondwettelijk Hof recent. Daar gaan ze echter niet mee akkoord. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content