Politiek en middenveld op ramkoers door strengere GAS-boetes

© Belga
Simon Demeulemeester

Dat de strengere GAS-boetes zullen goedgekeurd worden, ondanks het enorme protest vanuit het middenveld, zet de relatie met middenveldorganisaties onder druk. ‘Waar is de partij in godsnaam mee bezig?’

Dat de Kamerleden de strengere GAS-boetes zullen goedkeuren – zo wordt de leeftijdsgrens verlaagd van 16 naar 14 jaar en de maximumboete verhoogd: voor volwassenen wordt dat dan 350 euro, voor minderjarigen 175 euro – zet de verhouding tussen de politici en het middenveld op scherp. Een zelden gezien conglomeraat van 213 organisaties roept de Kamerleden op niet voor die verstrenging, een initiatief van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), te stemmen. Op hun website www.gasboete.be noemen ze kiezen voor een verstrenging van die GAS-boetes kiezen ‘voor willekeur, voor het verlaten van de scheiding der machten’.

Dat de parlementsleden aan dat protest geen gehoor zullen geven, maakt de middenveldorganisaties kwaad, zo valt te lezen in De Morgen. Dat bij die organisaties ook veel politieke jongerenpartijen en vakbonden zitten, maakt het conflict extra bitsig. Het ABVV Vlaanderen en de socialistische jongerenpartij Animo, de christendemocratische Jong CD&V en de christelijke arbeidersbewegingen ACV en ACV Jongeren kanten zich allemaal tegen wat ‘hun’ partijen SP.A en CD&V zullen goedkeuren.

Bercy Slegers (CD&V): ‘Nieuwe wet bevat veel goede zaken’

CD&V-Kamerlid en ACW-mandataris Bercy Slegers zegt in De Morgen te ‘begrijpen dat de middenveldorganisaties op hun achterste poten staan.’ Ze verdedigt echter de nieuwe wet, die ‘veel goede zaken bevat, maar die je niet hoort’, en komt niet verder dan het middenveld op te roepen ‘het debat aan te gaan met lokale politici’.

Peter Vanvelthoven (SP.A): ’95 procent GAS-boetes voor volwassenen’

Socialistisch Kamerlid Peter Vanvelthoven dan weer ontkent de impact op de jongeren, die vooral door jeugdbewegingen als Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chiro gehekeld wordt. Hij benadrukt in de krant dat 95 procent van de GAS-boetes voor volwassenen zijn. En ook: ‘Voortaan zal de lokale jeugdraad ook een verplicht advies moeten geven over elke nieuwe GAS-boete.’ Een kritischer geluid klinkt echter bij partijgenote en Vlaams minister Freya Van den Bossche: ‘Het nieuwe systeem zou een verbetering moeten zijn, maar we moeten erover blijven waken dat er geen absurde dingen beboet worden.’

De Morgen weet ook dat socialistische burgemeesters van Brugge (Renaat Landuyt), Leuven (Louis Tobback) en Lommel (Peter Vanvelthoven) de nieuwe GAS-wet niet zullen toepassen. Toch zegt Toback in de krant voor dit compromis te zijn.

Caroline Copers (ABVV): ‘Strengere GAS-boetes passen totaal niet bij socialistische waarden’

Caroline Copers, algemeen secretaris van ABVV Vlaanderen, is ontgoocheld in de SPA: ‘De partij heeft de mond altijd vol over participatie. Maar wat blijft daar van over als je de stem van het middenveld compleet naast je neerlegt? De strengere GAS-boetes passen bovendien totaal niet bij de socialistische waarden. Waar is de partij in godsnaam mee bezig?’

Ook al zal de verstrenging van de GAS-wet erdoor komen, de middenveldorganisatie geven niet op. De Liga voor de Mensenrechten zegt in De Morgen te overwegen om in dat geval naar het Grondwettelijk Hof te stappen. De Liga probeert ook de nodige 15 senatoren te overtuigen om de wet te evoceren (opnieuw op de agenda te zetten). Dat zou een parlementaire procedure in gang zetten die de implementatie van de nieuwe wetgeving vertraagt. En van afstel komt uitstel, hoopt de Liga, omdat de wet dan niet meer voor de verkiezingen goedgekeurd raakt. Alvast de zeven groene senatoren lijken ze wel te kunnen overtuigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content