Politiek dringt aan op meer ethiek en controle in financiële sector

© Belga

In de Kamer heeft de bijzondere commissie die de financiële crisis opvolgt een tussentijds rapport klaar met aanbevelingen voor de financiële sector.

In de Kamer heeft de bijzondere commissie die de financiële crisis opvolgt een tussentijds rapport klaar met aanbevelingen voor de financiële sector. Daarin vraagt de politiek onder andere meer ethiek in de sector, een minder op risico’s gericht bonusbeleid en een betere controle door de toezichthouders.

Het enkele tientallen pagina’s tellende rapport is goedgekeurd door de meerderheidspartijen, de oppositie onthield zich. De aanbevelingen komen er vier maanden na de werkzaamheden van de Dexia-commissie.

Aanbevelingen

Ze zijn “breder, holistischer en vooruitziender” dan de vorige aanbevelingen, meent commissievoorzitter Herman De Croo (Open VLD). “Ze zullen de basis leggen voor een reeks wetsvoorstellen die de komende maanden worden uitgewerkt”.

Naast aanbevelingen rond een betere bescherming van klanten tegen financiële producten, pleit het rapport voor een betere controle door de nationale bank en de FSMA, de twee regulatoren.

Over het verloningsbeleid beveelt de commissie de financiële instellingen aan om zelf “een passende verhouding tussen het vaste en variabele component” vast te leggen. Banken, waarvan er een aantal met belastinggeld gered zijn, moeten “ethischer” werken, zowel in hun eigen investeringen als in de producten die ze aan hun klanten aanbieden. Ze moeten er ook voor ijveren dat er geen belastingontwijkende constructies worden opgezet.

De commissie wil ook dat de banken een aantal systemische risico’s uitschakelen. Zo denken de parlementairen aan een verplichte maximumratio tussen een hypothecair krediet en het betrokken vastgoed.

Het rapport waarschuwt ook voor de sterke groei van parallelle banksystemen, het zogenaamde “shadow banking”. Dat zou nu goed zijn voor zowat 60.000 miljard dollar, of 120 keer het Belgische bbp. Een mogelijke opdeling van spaar- en investeringsbanken staat niet in de aanbevelingen. De commissieleden willen daarover liever een rapport van de Nationale Bank afwachten.

Ook het verder optrekken van de solvabiliteits- en liquiditeitsratio’s van de banken is niet weerhouden. De huidige regels daarrond zijn voor de banken al zwaar genoeg om dragen, luidt het.

Groene oppositie: ‘Zwak rapport’

De groene oppositie vindt het rapport maar zwak. “Alle ambitie om van deze crisis een kans te maken om de sector ernstig te hervormen, is nu helemaal weg. Wij verwerpen de keuze van de meerderheid om zich te beperken tot voorstellen geformuleerd door de nationale bank. Men steekt de kop in het zand over de fundamenten van het probleem”, zegt Groen-kamerlid Meyrem Almaci. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content