"Politiek aarzelde te lang om CREG te steunen"

29/04/11 om 08:53 - Bijgewerkt om 08:53

Dat zegt Vincent Van Quickenborne, ontslagnemend minister van Ondernemen in Z-Talk Goossens op Kanaal Z. Hij gaat in debat met professor Eric De Keuleneer van de ULB, die de regering destijds adviseerde over de liberalisering van de energiesector.

"De energieregulator CREG heeft nooit echt tanden gekregen omdat de politiek, zoals zo vaak in het verleden, regulatoren niet als een prioriteit heeft beschouwd," zegt Van Quickenborne. "De CREG heeft bekwame mensen, maar de politiek heeft te lang geaarzeld om de CREG effectief te steunen."

Ook Open VLD is daar verantwoordelijk voor, geeft Van Quickenborne toe. "De politiek moet de regulator het volle recht van spreken geven. Men mag niet proberen daar politiek in tussen te komen, zoals nu gebeurd is. "

Toch aanvaardt Van Quickenborne de cijfers over de nucleaire rente van de CREG niet. De waarheid ligt volgens hem ergens in het midden, ergens tussen de berekeningen van de CREG en de Nationale Bank, met andere woorden op 1,4 miljard euro. De minister wil de geloofwaardigheid van de CREG hiermee niet in vraag stellen, maar vraagt zich wel af of de CREG voldoende cijfers kreeg van Electrabel om tot zijn berekeningen te komen.

Momenteel circuleert het scenario dat de regering zal beslissen om de taks op de nucleaire rente te verdubbelen naar 500 miljoen euro. Maar volgens Van Quickenbore is dit veel te weinig. (VG)

Z-Talk Goossens: vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of nu al te bekijken via deze link.

Onze partners