Politiehervorming Milquet leidt tot ‘grote ongerustheid’ bij Federale Politieraad

Politiebaas Catherine De Bolle en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). © Belga
Simon Demeulemeester

De grote politiehervorming van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet leidt tot ‘grote ongerustheid’ bij de Federale Politieraad die vreest voor ‘politisering’, een complexer bestuur en ‘contraproductieve regels’.

De grote politiehervorming van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet leidt tot ‘grote ongerustheid’ bij de Federale Politieraad die vreest voor ‘politisering’, een complexer bestuur en ‘contraproductieve regels’. Milquet beweert dat de Politieraad zich baseert op plannen uit september, die ondertussen zijn aangepast.

Alle diensten op het terrein maken de grote politiehervorming die minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) wil doorvoeren met de grond gelijk. De overkoepelende Federale Politieraad kraakt Milquets wettekst af in een vernietigend advies, uitgebracht op 29 oktober, dat De Tijd kon inkijken.

Hervormingsplan Catherine De Bolle breed gedragen

Meer dan tien jaar na de politiehervorming is het hoog tijd voor een nieuwe grote hervorming. Daarom kwam de commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle, in januari op de proppen met een ambitieus hervormingsplan van 73 pagina’s dik. Dat was gedragen door zowat alle grote namen in de wereld van politie en magistratuur.

Om de politiestructuur efficiënter te maken, werden drastische maatregelen voorgesteld: 55 van de 84 directiefuncties zouden worden afgeschaft, de politiediensten in de arrondissementen zouden worden versterkt en nutteloze centrale diensten in Brussel zouden verdwijnen.

Politieraad waarschuwt voor politisering politieleiding

Maar minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) besloot het plan te herschrijven, tot grote ergernis van alle betrokkenen. De Politieraad waarschuwt dat de hervorming ‘het bestuur en de leiding over de politie niet minder, maar meer complex zal maken’. Milquet plant te veel instellingen, luidt het.

De Politieraad waarschuwt zelfs voor een ‘politisering’ van de politieleiding. En een loggere werking met ‘nutteloze’, ‘overbodige’ en ‘zelfs contraproductieve regels’. ‘Wij krijgen bovendien de indruk dat geëvolueerd wordt naar een lokale politie en een federale politie in plaats van een geïntegreerde politie.’

‘Groeiende ongerustheid’

De Federale Politieraad spreekt over ‘een groeiende ongerustheid in dit dossier’ en vindt dat de top van de federale politie, zelfs als het wetsontwerp er niet komt, toch maatregelen moet kunnen nemen om de politie efficiënter te maken. Dat is dringend nodig wegens de ‘acute financiële toestand van ons land’.

Milquet: ‘Politieraad baseert zich op reeds aangepaste plannen’

Milquet zegt dat de Federale Politieraad zich baseert op plannen uit september, die intussen bijgestuurd zijn. Dat meldt VRT-radio.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content