Politie zet traangas in tegen betoging militairen

Enkele duizenden militairen hebben vandaag betoogd tegen de verhoging van hun pensioenleeftijd. Een aantal manifestanten raakte slaags met de politie.

Enkele duizenden militairen, sommigen met hun gezinsleden en zelfs een aantal politiemensen, hebben dinsdag betoogd in de hoofdstad om te protesteren tegen de verhoging van hun pensioenleeftijd. De regering heeft daar vorige maand toe beslist.

De betogers waren volgens een legervakbond met zo’n 9.000, volgens de politie met 2.300. Een delegatie van de vier vakbonden zou nog door minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) ontvangen worden. De minister had maandag nog de regeringsbeslissing verdedigd om de militairen langer aan de slag te houden. Tegen het jaar 2020 zouden militairen pas op hun 63ste met pensioen kunnen.

Tijdens de manifestatie van de militairen tegen de plannen van de regering om hun pensioenleeftijd te verhogen, hebben zich een aantal incidenten voorgedaan.

De betogers gooiden aan de Kleine Ring, ter hoogte van de Lambertmontstraat waar de ambtswoning van de minister van Defensie gevestigd is, met citroenen (de uitgeperste citroen is het symbool van de manifestatie), lege gamellen en andere voorwerpen naar de ordediensten. Toen de militairen de versperring van de federale politie probeerden te doorbreken, werd het waterkanon ingezet en traangas gebruikt om de manifestanten terug te dringen.

Vandeput: ‘Ik ga niets beloven dat ik niet kan waarmaken’

In de marge van de betoging van de militairen heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) dinsdag vertegenwoordigers van de vier militaire vakbonden ontvangen. Vandeput zal naar eigen zeggen alles doen wat hij kan om het departement en zijn medewerkers “de toekomst te geven die het verdient”, maar tegelijkertijd benadrukt hij “niets te zullen beloven dat hij niet kan waarmaken”.

Duizenden militairen gingen dinsdag de straat op om hun ongenoegen te uiten over de geplande verhoging van de pensioenleeftijd. Dat is vorige maand door de regering besloten tijdens de opmaak van de begroting voor 2017. Tegen 2030 moet de pensioenleeftijd opgetrokken worden tot 63 jaar. “De minister benadrukt dat 8.500 manifesterende militairen een heel belangrijk signaal is”, reageert Vandeput in een persbericht na een gesprek met de vertegenwoordigers van VSOA, ACV, ACOD en ACMP. Hij zal zijn collega van Pensioenen Daniel Bacquelaine vragen om nog dit jaar het sociaal overleg te starten en om “oog te hebben voor de specificiteit van het militaire beroep”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content