Politie zet traangas in bij rellen met foorkramers die Antwerpen plat leggen (video)

26/03/14 om 07:13 - Bijgewerkt om 11:40

Het is tot rellen gekomen tussen de boze foorkramers en de Antwerpse politie. De foorkramers protesteren tegen de verhuis van de Sinksenfoor. Tien foorkramers zijn opgepakt, maar zullen worden vrijgelaten. De kolonne vrachtwagens is de Singel aan het verlaten.

Politie zet traangas in bij rellen met foorkramers die Antwerpen plat leggen (video)

Actie van foorkramers op De Singel in Antwerpen, tegen de verhuis van de Sinksenfoor. © Wouter Bruyns (VTM Nieuws)

De manifestatie van de foorkramers die woensdagochtend met ruim 230 vrachtwagens en andere voertuigen de Antwerpse Singel blokkeren, is uitgedraaid op rellen met de politie, die traangas inzette. Tien foorkramers werden opgepakt. De blokkade is ondertussen opgeheven.

Aan het knooppunt van de Antwerpse Singel met de E313 is de politie rond 9 uur massaal ter plaatse gekomen om het door foorkramers bezette kruispunt vrij te maken. Er zijn om iets voor 10 uur al een tiental actievoerders opgepakt en bestuurlijk aangehouden. Twee foorkramers werden ook gerechtelijk aangehouden, onder meer vanwege weerspannigheid en verboden wapendracht. De rest wordt door de politie omsingeld.

De kolonne van vrachtwagens van de misnoegde foorkramers van de Sinksenfoor is om 10.45 uur begonnen met de Antwerpse Singel te verlaten. Volgens enkele vertegenwoordigers doen ze dat omdat de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) persoonlijk met hen in dialoog wil gaan. De aangehouden actievoerders zouden bovendien worden vrijgelaten.

Intussen is onder meer het kruispunt aan de Schijnpoort en dat aan de Plantin en Moretuslei opnieuw vrijgegeven. De kolonne vrachtwagens is volgens de politie ook volledig tot stilstand gebracht. Er wordt momenteel ter plaatse verder overlegd met de manifestanten.

Grieven

De protestactie was bedoeld om het stadsbestuur tot andere inzichten te brengen wat betreft de voorgestelde verhuis van de Sinksenfoor van de Gedempte Zuiderdokken naar de site Spoor Oost. Dat verklaarde Guillaume Borremans, de Antwerpse afdelingsvoorzitter van de Vereniging der Belgische Foornijveraars (VDBF) aan Belga. De acties zouden zeker blijven aanhouden tot burgemeester Bart De Wever of schepen Rob Van de Velde (allebei N-VA) wil praten en daarbij aangeeft dat het stadsbestuur oren heeft naar de grieven van de foorkramers.

De foorkramers werden aanvankelijk slechts 'begeleid' door de politie, maar Borremans vermoedde dat die laatste niet zal blijven toekijken. 'We willen hier immers nog lang blijven rondrijden', gaf hij in de ochtend aan. 'Maar ze gaan ons niet kunnen tegenhouden, we zijn met te veel.'

Intussen liet de Antwerpse lokale politie weten dat er veiligheidsmaatregelen worden genomen in de omgeving van het stadhuis op de Grote Markt. De Suikerrui - de straat tussen de Grote Markt en de Scheldekaaien - werd afgesloten voor alle verkeer, ook voetgangers en fietsers.

De boze foorkramers protesteren tegen de gedwongen verhuis van de Sinksenfoor, die vanaf volgend jaar de Gedempte Zuiderdokken moet verlaten. Het door de stad geopperde alternatief van de NMBS-site Spoor Oost zien de foorkramers niet zitten.

De foorkramers arriveerden woensdagochtend rond 6 uur op het zuidelijke deel van de Singel en begonnen er de kruispunten één voor één volledig te blokkeren. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners