Politie wil dienst hormonen opdoeken

De hormonencel van de politie werd in 1995 opgericht, na de moord op veearts Karel Van Noppen. © Belga

Nadat de strijd tegen hormonen een paar jaar geleden geen officiële prioriteit meer werd in het nationaal veiligheidsplan, zijn er nu ook vergevorderde plannen om de dienst hormonen bij de federale politie op te doeken.

‘De afdeling hormonen bij de federale politie verdwijnt’, zo schrijft De Standaard. De hormonencel werd in 1995 opgericht, na de moord op veearts Karel Van Noppen. Een tiental politiemensen brengt eigen vaststellingen samen met die van onder meer het voedsel- en geneesmiddelenagentschap en de douane.

Nog geen beslissing

De federale politie benadrukt echter dat een finale beslissing. De intentie is er wel degelijk, maar er wordt nog overlegd met de verschillende partners. Woordvoerster Tine Hollevoet van de federale politie bevestigt dat er een voorstel op tafel ligt, maar benadrukt dat er nog geen beslissing genomen is. “Nog deze maand wordt het voorstel besproken met het college van procureurs-generaal en andere partners, zoals het FAVV”, zegt ze. Over de hele optimalisatie is volgens de woordvoerster al een koninklijk besluit verschenen en er is overleg met Binnenlandse Zaken.

Het voedselagentschap merkt dan weer via woordvoerster Lieve Busschots droog op dat de hormonencel er is gekomen via een mandaat van de ministerraad en dat “dit mandaat gehonoreerd moet worden zolang het er is”. Het FAVV zal de strijd tegen hormonen naar eigen zeggen actief blijven voeren en vindt dat “de kennis en samenwerking behouden moeten blijven”.

Sektes

Volgens de nieuwe plannen zouden hormonen samen met meer dan twintig andere fenomenen, zoals kunstdiefstal en sektes, worden opgevolgd door een poule van tien politiemensen. De verandering zou een gevolg zijn van de grondige hervormingen bij de federale politie.

“Als de cel verdwijnt, gooien we jarenlang opgebouwde kennis weg”, reageert nationaal hormonenmagistraat Francis Clarysse in De Standaard. “De aanpak van hormonen vraagt echt speurwerk van de politie. Je kunt niet verwachten dat het voedselagentschap telefoons zou aftappen.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content