Politie op Zaventem controleert extra op spijbelaars

© Belga

Op de luchthaven van Zaventem dreigt de grote vakantie-uittocht vrijdag in chaos te verzanden. De politie zal vertrekkende passagiers dubbel zo lang controleren als normaal, onder meer om te zien of er geen spijbelaars tussen zitten.

Door de stiptheidsacties van de politie staan er lange files aan de vertrekbalies en aan de grenscontrole. De luchthaven roept alle reizigers op om veel vroeger naar Zaventem te komen. ‘Uit protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 58 naar 62 jaar zullen we niet staken, maar ons werk net dubbel zo grondig doen. Reken op twee minuten controle per passagier in plaats van één’, zegt een bron bij de vakbond in Het Laatste Nieuws. De bonden willen ook een oplossing voor het personeelstekort op de luchthaven.

‘Volgens een omzendbrief van voormalig minister Joëlle Milquet moeten we minderjarigen goed screenen om te zien of ze niet naar Syrië willen reizen. Wel, dat zullen we doen. Ook gaan we na of vertrekkende jongeren niet aan het spijbelen zijn. Wie we betrappen, krijgt een vermaning.’

Reizigers komen best een uur vroeger

Tot 8 uur verliep het vlot op Brussels Airport, maar sinds 8 uur worden de files van vertrekkende passagiers langer, zegt Florence Muls van Brussels Airport. ‘Er staan veel files aan de balies en ook aan de boxen van de grenscontroles is het erg druk. Alle boxen zijn bemand, maar de politie doet extra strenge controles’, aldus Muls. Brussels Airport roept alle vertrekkende reizigers op om zich goed te informeren over de vertrekuren van hun vlucht en om zeker extra tijd uit te trekken. ‘Een uur vroeger dan normaal naar de luchthaven komen, is zeker aan te raden’, luidt het. Voor de reizigers die al zijn aankomen in Zaventem zijn er alsnog geen problemen.

De politiebonden hadden twee weken geleden al ‘beloofd’ dat er acties zouden komen op Brussels Airport

Verder zijn er vandaag ook stiptheidsacties gepland in de haven van Zeebrugge. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content