'Politie moet ophouden verdachten als zigeuner te registreren'

15/04/15 om 05:27 - Bijgewerkt om 09:02

Agenten kunnen verdachten of daders in de nationale politiedatabank omschrijven als 'zigeuner'. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum en het Minderhedenforum vragen dat de politie daarmee stopt.

'Politie moet ophouden verdachten als zigeuner te registreren'

Politie bij het Europees Parlement in Brussel waar een bomalarm van kracht was. © Xinhua

Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Belang van Limburg.

Agenten van de federale of lokale politie kunnen in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) een vakje 'zigeuner' aanvinken als ze feiten van een aangifte invoeren en een daderprofiel opstellen. Volgens de persdienst van de federale politie is het niet de bedoeling om daarmee iemand op basis van zijn etnische afkomst te labelen, maar slaat de omschrijving op iedereen die geen vaste verblijfplaats heeft en rondtrekt. Bovendien kan het vakje, dat niet verplicht in te vullen is, niet alleen voor daders, maar ook voor slachtoffers worden aangevinkt.

'In vraag stellen'

"Het woord zigeuner staat dus zeker niet synoniem voor rondtrekkende daderbende", benadrukt woordvoerster Kaatje Natens in de krant. Maar sommigen agenten hebben het er toch moeilijk mee om mensen "etnisch" te labelen. Ook het Minderhedenforum en het Interfederaal Gelijkekansencentrum vinden het niet kunnen. "Het label zigeuner is niet neutraal", zegt directeur Jozef De Witte. "De politie moet haar databank in vraag durven te stellen"

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners