Politie Mechelen-Willebroek vraagt UNIA om doorlichting na racismebeschuldigingen

09/06/16 om 19:03 - Bijgewerkt om 19:03

Het politiecollege en de korpsleiding van de politiezone Mechelen-Willebroek hebben aan het Interfederaal Gelijkekansencentrum UNIA gevraagd om een doorlichting uit te voeren van het korps in het kader van de recente verhalen over racisme en discriminatie.

Politie Mechelen-Willebroek vraagt UNIA om doorlichting na racismebeschuldigingen

Korpschef Yves Bogaerts van de lokale politie Mechelen-Willebroek © BELGA

Het onafhankelijke onderzoek, dat rond de naleving van de sociale regelgeving en meer specifiek de toepassing van de wetgeving inzake non-discriminatie zal draaien, is intussen opgestart, laat de politie donderdag weten. UNIA zal verschillende werkbezoeken brengen aan het korps en er in gesprek gaan met medewerkers en de korpsleiding.

De lokale politie van Mechelen-Willebroek hoopt naar eigen zeggen dat het onderzoek 'snel volledige duidelijkheid zal brengen aangaande de voorheen in de pers beweerde feiten'.

Intussen is ook de aanwervingsprocedure gestart voor de al eerder aangekondigde diversiteitsmanager van het korps, die vanaf september het diversiteitsbeleid van de politie operationeel moet sturen. Ook daarover overlegt de politie met UNIA en bovendien ook met het Minderhedenforum.

Getuigenissen

De Mechelse politie kwam de voorbije weken in het oog van de storm terecht toen enkele (ex-)politiemensen in de media getuigden over racistische pesterijen door collega's en leidinggevenden. Vervolgens ontstond er - onder meer tussen verschillende politievakbonden - een welles-nietesdiscussie over racisme in het korps en een vermeende leegloop van medewerkers van allochtone origine. Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) stelde geen aanwijzingen te hebben van een algemeen klimaat van racisme en discriminatie. Hij liet echter tegelijkertijd verstaan vragende partij te zijn voor onafhankelijke onderzoeken door het Comité P én UNIA. Nu komt dat laatste er dus ook.

Het onderzoek van UNIA staat volgens Somers wel los van de ontwikkelingen van de voorbije dagen. Een Mechelse inspecteur die eind vorig jaar een tip leverde die mogelijk naar terreurverdachte Salah Abdeslam had kunnen leiden maar door de korpsleiding als onbetrouwbaar bestempeld zou zijn geweest en lange tijd niet tot in de algemene politiedatabank raakte, heeft een klacht ingediend tegen korpschef Yves Bogaerts.

Het onderzoek van het Comité P naar die zaak is intussen afgerond, maar de conclusies ervan zijn nog niet bekend. Bogaerts ontkent de aantijgingen tegen zijn persoon. (Belga/KVDA)

Onze partners