Politie mag uitgewezen kinderen niet meer oppakken op weg naar school

03/12/14 om 17:15 - Bijgewerkt om 19:35

'Uitgewezen kinderen die ons land moeten verlaten, mogen niet meer worden opgepakt door de politie op weg van en naar hun school', aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Politie mag uitgewezen kinderen niet meer oppakken op weg naar school

Theo Francken © Belga Image

Kinderen zonder verblijfspapieren die ons land moeten verlaten, mogen binnenkort niet meer opgepakt worden op weg van en naar hun school. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd in de Kamer, meldt deredactie.be.

Nu al is het voor de politie verboden om uitgewezen kinderen op te pakken tijdens de schooluren, maar soms gebeurt het nog op weg naar school. Afgelopen week nog ontstond er grote verontwaardiging toen twee Armeense kinderen van de bus werden geplukt op weg naar hun school in Lier. Zowel de directie als de medeleerlingen konden geen begrip opbrengen voor deze handeling. 'Het waren voorbeeldige leerlingen die hier al vijf jaar school liepen, we begrijpen niet waarom ze zo brutaal, zonder overleg van de bus werden gehaald.'

Francken benadrukte in de Kamer dat dit niet iets is wat massaal gebeurde. 'Maar nu wordt het concept van schooluren dus verduidelijkt.'

Aanvragen uit Guinee stijgen

Op dit moment krijgt ons land de grootste stroom asielaanvragen uit Guinee binnen. In november ging het om 197 aanvragen, waardoor het land Syrië en Irak voorbijstak wat aanvragen betreft, blijkt uit cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken. Oorzaak is de ebola-epidemie.

Volgens Francken gaat om voornamelijk om mensen die al in België verblijven, maar de ebolacrisis aangrijpen om een nieuwe asielaanvraag in te dienen.

Lees meer over:

Onze partners