Politie Kortrijk wil illegalen strafrechtelijk vervolgen

27/06/12 om 02:34 - Bijgewerkt om 02:34

Als het van de politie in Kortrijk afhangt, kunnen illegalen binnenkort ook strafrechtelijk vervolgd worden. Zodoende moeten ze later makkelijker het land uit te zetten zijn.

Dat vertelde de Kortrijkse politiecommissaris maandagavond op de maandelijkse politieraad. Burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) reageert voorzichtig.

"Heel wat processen-verbaal draaien rond illegaliteit", vertelt de gewezen minister van Justitie. "Die dossiers belanden allemaal op de Dienst Vreemdelingenzaken, waar ze opgevolgd worden."

Drie procent uitgewezen
Zo zouden op de DVZ zestig dossiers met zowel illegale als criminele elementen uit het Kortrijkse liggen. "In amper drie gevallen werden de beklaagden naar hun land van herkomst gestuurd", verduidelijkt De Clerck.

Of hij de wil van de politiecommissaris wil steunen? "Het is niet aan mij om het vervolgingsbeleid in te leiden. Dat is de taak van de procureur in onze stad", klinkt het formeel. "Maar het klopt dat een eventuele gerechtelijke vervolging een dossier in die mate kan verzwaren dat beklaagden sneller het land worden uitgezet."

Procureur niet weigerachtig

De zaak werd aangehaald toen het negenpuntenplan tegen de stadscriminaliteit werd besproken. Dat kwam er nadat drie met elkaar verweven problemen - het aantal drugsdelicten, diefstallen met geweld en illegalen - het afgelopen jaar gevoelig stegen.

Volgens verschillende bronnen zou de procureur des Konings niet weigerachtig staan tegen het voorstel, maar dat is niet bevestigd. (Belga/TV)

Onze partners