'Politie koopt 4.425 zware wapens'

19/10/16 om 04:44 - Bijgewerkt om 04:43

De politie mag nieuwe zware wapens kopen om stokoude toestellen zoals de uzi-machinepistolen te vervangen. Die historische inhaaloperatie kan tot 12 miljoen euro kosten.

'Politie koopt 4.425 zware wapens'

Archiefbeeld van een politieactie in Brussel © BELGA

Dat schrijft De Tijd.

Door geldgebrek gebruikt de politie nog op tal van plaatsen uzi's, die ergens in de vorige eeuw nog werden aangekocht door de Rijkswacht. Het grootste gevaar is dat veel politiemensen niet weten hoe die wapens werken, aldus De Tijd, en dat ze bovendien bijvoorbeeld gevaarlijk kunnen zijn: als ze op automatisch staan en vallen, beginnen ze soms vanzelf in het rond te schieten.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) beloofde de politiebonden werk te maken van een nieuw collectief wapen (een wapen dat op naam van een politie-eenheid staat) na de aanslag op twee politiemensen in Charleroi deze zomer. "Uit een eerste studie blijkt dat ongeveer 4.425 wapens nodig zijn om alle eenheden van de federale politie in een collectief wapen te voorzien", zegt hij.

'Zo snel mogelijk'

Er volgt een openbare aanbesteding en verschillende politiediensten, ook lokale politiekorpsen, mogen bij die centrale aankoop door de federale politie aansluiten. "Uit de gegevens blijkt dat de prijs per wapen kan variëren van 1.500 tot 2.700 euro, exclusief btw. Dat geeft ons een zeer ruime vork van ruim 6,6 tot 11,9 miljoen euro."

Het geld kan komen uit het budget dat is voorzien voor terrorismebestrijding

De aankopen komen er volgens de de woordvoerder van Jambon "zo snel mogelijk".

(Belga/RR)

Onze partners