Politie jaagt journalisten tegen zich in het harnas

25/11/14 om 17:48 - Bijgewerkt om 17:48

Een tweet van de politie op de provinciale actiedag is bij journalisten in het verkeerde keelgat geschoten. Antwerps burgemeester De Wever verdedigt zijn lokale politiekorps: 'Een detail'.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) heeft naar eigen zeggen tientallen boze reacties van leden gekregen op de communicatie van de Antwerpse lokale politie op de provinciale stakingsdag. Vooral een tweet van de politie die stelde dat de pers op een door stakers bezet kruispunt de gemoederen zou ophitsen, schoot in het verkeerde keelgat.

De VVJ zegt in een brief aan korpschef Serge Muyters die boodschap "bijzonder betreurenswaardig" te vinden. "Alle getuigenissen van aanwezige journalisten leren dat de pers hoegenaamd geen 'gemoederen ophitste', noch 'voor verkeershinder zorgde'", aldus de VVJ, die stelt dat de pers slechts haar "verdomde taak" deed, namelijk verslag uitbrengen van wat er zich afspeelde. Volgens de journalistenvereniging zorgen dergelijke tweets van de politie integendeel net voor het ophitsen van de publieke opinie tegen de pers.

De Wever: 'Detail in verder uitstekend voorbeeld van ordehandhaving'

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat weten dat hij begrip opbrengt voor zijn lokale politiekorps. "Voor ons is dit een detail in een verder werkelijk uitstekend voorbeeld van ordehandhaving", klinkt het. De Wever haalt verder aan dat het maandag voor de Antwerpse politietop "een zeer lange dag" was, "met slechts één bekommernis: de rust bewaren in een situatie onder hoogspanning en de lont uit het kruitvat houden". Hij zegt er begrip voor te hebben dat "op een bepaald moment geoordeeld werd dat de aanwezigheid van de pers daar niet toe bijdroeg", maar wil verder niet in detail ingaan op de feiten.

De VVJ ziet een mogelijke verklaring voor de wrevel bij de politie in de aanwezigheid van heel wat niet-beroepsjournalisten die het gebeuren op camera wilden vastleggen. "Maar dan is het zaak om precies te controleren op het hebben van de officiële perskaart", klinkt het. (Belga/TE)

Onze partners