Politie Hasselt sjoemelde voor 445.000 euro

09/12/11 om 06:54 - Bijgewerkt om 06:54

Bij de politie in Hasselt zijn 445.000 euro aan vergoedingen onterecht uitgekeerd. Politiemensen namen ook veel meer verlof dan waar ze recht op hadden. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek.

Politie Hasselt sjoemelde voor 445.000 euro

© Belga

Uit het onderzoeksrapport van auditkantoor I-Force blijkt dat politiemensen van de zone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek (Hazodi) de afgelopen 5 jaar voor zowat 445.000 euro aan onterecht uitbetaalde vergoedingen en loonsverhogingen hebben ontvangen. Eén kaderlid werd onmiddellijk geschorst en tegen 2 anderen werd een disciplinair dossier aangelegd.

Het politiecollege had I-Force de opdracht gegeven om de periode januari 2006 tot oktober 2011 te onderzoeken op onregelmatigheden in de uitbetaling van financiële vergoedingen en feitelijke voordelen. Daaruit is gebleken dat er voor 140.676 euro aan vaste, forfaitaire vergoedingen onterecht werd uitbetaald. Daarnaast werd er voor 86.500 euro aan variabele vergoedingen betaald die niet volgens het boekje zijn verlopen.

Verlofdagen

Vier hogere kaderleden hebben tot slot voor zo'n 218.000 euro aan 'merkwaardige' loonsverhogingen gekregen. Bovendien werd vastgesteld dat de voormalige korpschef Michel Beckers het gebruik van zijn dienstvoertuig voor privéredenen niet heeft aangegeven, een tankkaart van de politie gebruikte terwijl hij daar ook forfaitair voor vergoed werd, én onterecht 177 verlofdagen heeft toegekend aan bepaalde officieren.

Slechte voorbeeld

"De korpschef voerde een non-beleid aangaande de financiële en andere voordelen, en gaf daarbij zelf het slechte voorbeeld", aldus Bart De Bie van I-Force. De bevindingen van de zogenaamde 'klokkenluiders', die over de graaicultuur in de politiezone hadden getuigd in het tv-programma Panorama, hadden volgens het onderzoeksbureau "in de meerderheid van de gevallen een grond van waarheid".

Disciplinair onderzoek

Het politiecollege heeft daarop beslist om één kaderlid onmiddellijk te schorsen en een disciplinair onderzoek te starten naar 2 andere topmensen van Hazodi. "Er zal geval per geval worden onderzocht welke vergoedingen kunnen teruggeëist worden", zegt Patrick Hofströssler, advocaat-vennoot van het Brusselse kantoor Eubelius, in naam van het Politiecollege.

Strafrechtelijk onderzoek

"Daarnaast zullen we de bevindingen uit dit rapport ook doorspelen aan het Comité P, zodat ook de mogelijk strafrechtelijke inbreuken kunnen onderzocht en vervolgd worden."

Het auditkantoor maakte geen melding van de onrechtmatig uitbetaalde zitpenningen aan de leden van het politiecollege zelf, "omdat die intussen al allemaal zijn terugbetaald".

Lees meer over:

Onze partners