Politie dreigt minder alcoholcontroles uit te voeren

23/12/11 om 09:29 - Bijgewerkt om 09:29

Er moet bezuinigd worden op sommige politietaken, om de politie te weinig geld heeft gekregen om de Salduzwet al op 1 januari helemaal uit te voeren. Een aantal BOB-controles in het weekend zullen sneuvelen.

Politie dreigt minder alcoholcontroles uit te voeren

© Belga

Dat zegt Dirk Van Nuffel, de voorzitter van de Vaste Commissie voor de Lokale Politie. Door de Salduzwet moet iedere gearresteerde verdachte bij zijn eerste verhoor bijstand krijgen van een advocaat. De politie moet twee uur wachten op die raadsman vooraleer ze het verhoor mag starten.

Van Nuffel vreest dat deze wet vooral bij betrappingen op heterdaad in kleinere zones tot grote problemen kan leiden. Want niet alle politiemensen die interventies doen, zullen al opgeleid zijn op 1 januari als de nieuwe wet van kracht wordt. Er kunnen dus procedurefouten worden verwacht met vrijlatingen tot gevolg. Officiële cijfers van de BOB-campagne zijn er nog niet.

Een eerste officiële stand van zaken wordt pas op 29 december verwacht. Maar uit een rondvraag door de kranten bij lokale en federale politie blijkt dat in de eerste weken van de BOB-campagne meer positieve tests zijn afgenomen in vergelijking met voorgaande jaren. In West-Vlaanderen is zelfs een kwart meer rijbewijzen ingetrokken tegenover dezelfde periode in 2010. (Belga/RDM)


Lees meer over:

Onze partners