Politie breekt stakersposten op bij Ford Genk

14/01/13 om 07:48 - Bijgewerkt om 07:48

Een politiemacht heeft in Genk in alle vroegte de stakersposten bij de toeleveringsbedrijven van Ford Genk opgebroken. Het kwam tot schermutselingen tussen politie en militanten, maar intussen keerde de rust terug naar de Mondeolaan.

Politie breekt stakersposten op bij Ford Genk

© Belga

Een dertigtal agenten maakte rond 5 uur 's ochtends de weg vrij van de opgezette blokkades voor werkwillige werknemers van de toeleveranciers van de Ford-fabriek. Die waren opgezet door arbeiders van de toeleveringsbedrijven. Zij verwijten de vakbonden niet voldoende voor hun belangen op te komen.

Incidenten

Het kwam tot enkele incidenten tussen de agenten en de arbeiders die de stakingspiketten bemanden. Ook de brandweer was aanwezig om een stuk vangrail te verwijderen, waarmee de weg geblokkeerd werd. De actievoerders probeerden de rail opnieuw op de weg te leggen.

In de fabriek wordt nu gekeken of er voldoende werkwilligen zijn en welke taken zij kunnen doen om de productie van onderdelen te herstarten. Ook bij Ford Genk zijn de mensen intussen op hun werkplek gearriveerd, zodat zij direct van start kunnen gaan als de onderdelen arriveren.

Gesprekken lopen mank

Tijdens de gesprekken vorige week en dit weekend tussen de directies van de toeleveringsbedrijven, de arbeiders en het Genkse gemeentebestuur kwam het nog steeds niet tot een akkoord. De arbeiders legden een aanzienlijk eisenpakket op tafel.

Een herstart bij de toeleveringsbedrijven is nodig om de Ford-fabriek, waar de arbeiders wel opnieuw aan de slag gingen, te voorzien van onderdelen. Vorige week liep de net hervatte productie snel spaak door een tekort aan leveringen van bij de toeleveranciers. (EA)

Lees meer over:

Onze partners