Politicoloog Bart Maddens voorspelt "ja met grote maar" bij N-VA

05/07/11 om 21:11 - Bijgewerkt om 21:11

Politicoloog Bart Maddens meent dat de formateursnota van Elio Di Rupo om tal van redenen moeilijk te verteren zal zijn voor de N-VA. Toch verwacht hij een "ja, maar".

Politicoloog Bart Maddens voorspelt "ja met grote maar" bij N-VA

© Belga

Toch denkt hij niet dat de partij van Bart De Wever de nota zonder meer zal afschieten. "De partij zal bijna verplicht zijn om 'ja, maar' te zeggen tegen de nota. Maar het zal wel een 'ja, MAAR' moeten zijn, naar het voorbeeld van de Franstalige reacties op de nota-vande Lanotte", zegt hij in een opiniestuk dat woensdag in De Tijd staat.

Bart Maddens, politicoloog die met zijn "maddensdoctrine" (de Vlamingen moeten niets vragen tot de Franstaligen met iets zelf over de brug komen, nvdr) navolging vond bij de N-VA bij de regionale verkiezingen van 2009, heeft geen hoge pet op van de voorstellen van Di Rupo. In het communautaire luik van de nota staat niet veel nieuws in vergelijking met de nota van Johan Vande Lanotte (SP.A), vindt hij. "Alleen werden er een aantal anti-Vlaamse voorstellen aan toegevoegd.

Moeilijk verteerbaar
Als de nota-Vande Lanotte al moeilijk te verteren was voor de Vlaamsgezinden, dan is de nota-Di Rupo dat in het kwadraat", zegt hij. Onverteerbare elementen in de nota zijn voor Maddens de regeling rond B-H-V, de herfinanciering voor Brussel en de versoepelde taalwetgeving. De lijst van over te dragen bevoegdheden lijkt dan wel indrukwekkend, maar is het volgens Maddens niet. (Belga/INM)

Onze partners