Politici zijn 'diarree' aan verkiezingsdebatten beu

09/10/12 om 06:55 - Bijgewerkt om 06:55

Volgens Bart Tommelein (Open VLD-lijsttrekker in Oostende) en Ivo Belet (CD&V-lijsttrekker in Hasselt) besteedt de VRT overdreven veel aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen.

'De middelen die de VRT investeert in de gemeenteraadsverkiezingen, zijn niet in verhouding tot het belang van de verkiezingen.' Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open VLD) in De Morgen. 'Het aantal debatten is nauwelijks bij te houden,' zegt ook Ivo Belet, CD&V-lijsttrekker in Hasselt.

Lokale thema's

De twee kopstukken hekelen dat de openbare omroep overdreven veel aandacht besteedt aan de gemeenteraadsverkiezingen. 'Het zijn maar gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat om lokale thema's, niet om de nationale politiek.' Mediaspecialist Tommelein kaart het probleem aan in het Vlaams parlement.

Volgens de politici krijgen de kandidaten die aan bod komen in de vele verkiezingsdebatten een oneerlijk voordeel tegenover kandidaten die daar niet in verschijnen.

Bescheiden kijkcijfers

Volgens De Morgen halen de verkiezingsprogramma's van de VRT lage kijkcijfers. 'Niet tevreden, stem terug' haalt niet meer dan 370.000 kijkers terwijl het in prime time wordt uitgezonden en 'De 327' moest het op zondagavond doen met 470.000 kijkers. Het debat tussen de partijvoorzitters, ook op zondagavond, wist 640.000 kijkers te boeien.

Volgens Carl Voet, coördinator van de verkiezingsprogramma's op de VRT vallen de cijfers niet tegen. 'Minstens één Vlaming op drie heeft minstens een kwartier zonder onderbreking gekeken naar één van onze verkiezingsprogramma's. Kijkers informeren over de verkiezingen is een kerntaak van de openbare omroep. (EE)

Onze partners