'Politici lobbyden om 'brein achter Brusselse aanslagen' vrij te krijgen'

14/08/16 om 08:36 - Bijgewerkt om 10:50

's Lands meest gezochte terrorist, de Brusselaar Oussama Atar, werd vier jaar geleden vrijgelaten uit een Iraakse gevangenis omdat hij zogezegd 'doodziek' was. Dat gebeurde onder druk van de Belgische overheid, Amnesty International en de familie van Atar, schrijft Het Nieuwsblad zondag.

'Politici lobbyden om 'brein achter Brusselse aanslagen' vrij te krijgen'

Oussama Atar op een archiefbeeld. © Belga

Oussama Atar is een persoonlijke vriend van 'kalief' Abu Bakr Al Bagdhadi. De twee zaten in 2005 in dezelfde Iraakse gevangenis. Als hulpverlener beweerde hij, maar in feite smokkelde hij wapens voor de rebellen die de Amerikaanse troepen bevochten.

Ondanks de bedenkelijke reputatie van Atar, slaagde zijn zus er in 2010 in om zowel de Belgische Staat, Amnesty International als verschillende partijleden van Ecolo achter zich te scharen voor een grootscheepse campagne die Atar vrij moest krijgen.

'In 2010 wisten we niet wat hij nu zou doen'

Zoé Genot, Kamerlid voor de Franstalige groenen, trok toen mee aan de Atar-kar. "Ja. In 2010 wisten we natuurlijk niet wat die man in 2016 zou uitspoken. Maar ik begrijp wel dat de mensen in de straat nu - terecht - denken dat we hem beter in Irak hadden gelaten." Volgens haar wist de Belgische Staat in 2010 niet dat Atar eigenlijk een wapensmokkelaar was.

Ook Amnesty International zit een beetje verveeld met de zaak. "Maar het heeft geen zin om met de kennis van nu te oordelen over feiten van zes jaar geleden."

De destijds bevoegde ministers van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) en Didier Reynders (MR) reageerden zaterdag niet.

Beelden van een betoging voor de vrijlating van Oussama Atar in 2010:

(Belga/WK)

Onze partners