Politici hebben gemiddeld 6,5 mandaten

16/08/12 om 05:44 - Bijgewerkt om 05:44

Het cumuleren van mandaten blijft een sport voor veel politici. Elke verkozene oefent gemiddeld 6,5 mandaten uit. Opmerkelijk genoeg zijn parlementsleden en ministers niet e grootste zondaars.

Dat blijkt uit de mandatenlijst voor het werkjaar 2011 van meer dan 7.500 politici en hoge ambtenaren die in het Staatsblad is gepubliceerd en waarover verschillende kranten donderdag berichten.

FDF'er betaald kampioen
Het gemiddelde verbergt grote verschillen. Zo oefenen 334 politici slechts één mandaat uit. Vooral burgemeesters, schepenen, OCMW-voorzitters en provincieraadsleden cumuleren; bij parlementsleden en ministers is dat veel minder het geval.

Volgens De Tijd gaat de prijs voor de politicus met de meeste betaalde mandaten naar Christian Dereppe (FDF), gemeenteraadslid in Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij combineert zijn werk in de gemeenteraad met 18 andere betaalde mandaten.

Record: 59 mandaten

Etienne Van Vaerenbergh (ex-Volksunie), schepen en OCMW-voorzitter in Lennik, is dan weer de man met de meeste bezoldigde en onbezoldigde mandaten: 59.

Van de politici en hoge ambtenaren dienden er 159 dit jaar hun mandatenlijst niet in bij het Rekenhof. Zij riskeren een boete tot 5.500 euro. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners