'Plichtsbesef moet voorrang krijgen op de emoties'

10/04/12 om 18:39 - Bijgewerkt om 18:39

Het MIVB-personeel moet snel weer aan het werk gaan en de dienstverlening aan de reizigers opnieuw opstarten, zo zeggen de reizigersverenigingen TreinTramBus en de Gebruikers van het Brussels Openbaar Vervoer (Gebov).

'Plichtsbesef moet voorrang krijgen op de emoties'

© Belga

Het gebruik van geweld tegen MIVB-personeel wordt wel streng veroordeeld. TreinTramBus zegt "elke vorm van agressie op het openbaar vervoer te veroordelen". Er wordt dan ook begrip getoond voor de solidariteitsactie die na het dodelijke incident spontaan ontstond. Maar "na een werkonderbreking van vier dagen roepen we nu op om weer aan het werk te gaan".

De reizigersvereniging is van oordeel dat de overheid voldoende toegevingen heeft gedaan. Een verdere werkonderbreking wordt daarom niet gesteund. "De langdurige staking begint immers zwaar te wegen voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om zich te verplaatsen. Blijven staken brengt een oplossing voor dit maatschappelijk probleem niet dichterbij."

Ook Gebov vindt de dodelijke aanval tegen een agent van de MIVB "onaanvaardbaar en afschuwwekkend". "Maar dit laat de MIVB en haar personeelsleden niet toe de gevolgen door één miljoen gebruikers te laten dragen", luidt het streng.

Verplichte vooropzeg

De organisatie vraagt dat er voor elke stakingsactie verplicht een vooropzeg komt, waardoor de klanten de mogelijkheid krijgen om alternatieven te zoeken. Voorts wordt er een minimumdienst geëist. "Het plichtsbesef moet voorrang krijgen op de emoties van de personeelsleden van de openbare diensten." (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners