Plenaire Kamer keurt indexsprong goed

22/04/15 om 21:18 - Bijgewerkt om 21:21

Na uren van debat heeft de plenaire Kamer het wetsontwerp dat de indexsprong mogelijk maakt, goedgekeurd.

Plenaire Kamer keurt indexsprong goed

De Kamer (archiefbeeld) © Belga Image

De plenaire Kamer heeft het wetsontwerp goedgekeurd dat de indexsprong mogelijk maakt. Dat gebeurde met 79 stemmen voor van de meerderheid tegen 55 stemmen van de oppositie. De tekst treedt in voege van zodra hij in het Staatsblad is gepubliceerd.

Aan de goedkeuring gingen vele uren van debat vooraf: eerst tweemaal in de bevoegde commissie en dinsdag nog eens een hele dag in de plenaire Kamer. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de tekst op 29 maart in voege zou treden. Die datum was belangrijk omdat gevreesd werd dat anders in bepaalde sectoren de spilindex zou worden overschreden.

Verzet

Het werd evenwel snel duidelijk dat de meerderheid die deadline niet zou halen. De oppositie haalde immers alles uit de kast om de bespreking te vertragen. Bovendien bleek een en ander niet meer zo hoogdringend te zijn, nadat vanuit de Indexcommissie het signaal was gekomen dat er geen risico voor indexering was in de sectoren distributie en textiel. Daardoor was er een beetje meer tijd om de indexsprong door het parlement te krijgen.

Uiteindelijk werd de plenaire behandeling uitgesteld tot na de paasvakantie. Voor de stemming herhaalde de oppositie, die voltallig tegenstemde, nog eens haar verzet tegen de indexsprong.

Pensioenen

Korte tijd later stond ook de stemming geprogrammeerd over de maatregelen op het vlak van de pensioenen binnen de overheidssector. Ook daar gebeurde de goedkeuring meerderheid tegen oppositie. Bij geen van beide stemming kwam er applaus vanop de CD&V-banken.

Intussen kreeg ook de hervorming van de rolrechten groen licht. Daar kreeg de meerderheid steun van de PP-verkozene. De rest van de oppositie drukte op de rode knop. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners