Planckendael slacht bedreigde antilope voor roofdieren

17/04/15 om 06:41 - Bijgewerkt om 06:45

Vorige maand heeft Dierenpark Planckendael een antilope en twee bizons gedood en gevoerd aan de roofdieren. Het ging om dieren die nergens anders terecht konden.

Planckendael slacht bedreigde antilope voor roofdieren

Archiefbeeld van de zoo van Kopenhagen, waar de giraf Marius aan de roofdieren werd gevoederd. © AFP

Dierenpark Planckendael euthanaseert dieren als die "in overtal" zijn en nergens anders terechtkunnen. Vorige maand gebeurde dat nog bij een algazel, een in het wild uitgestorven antilopesoort, en twee bizons. De geëuthanaseerde dieren werden versneden en gevoederd aan de roofdieren van het park, schrijft Het Laatste Nieuws.

Van de algazel lopen er in de vrije natuur welgeteld nog nul rond. Algazellen bestaan enkel nog in dierentuinen, waar ze overleven dankzij kweekprogramma's. Toch werd er half maart in Planckendael in Mechelen eentje - gezond en wel - bewust gedood. Hetzelfde lot was twee bizons beschoren.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, waartoe Planckendael behoort, geeft toe dat het euthanaseren van dieren deel uitmaakt van het beleid rond "surplusdieren": beesten die "op overschot" zijn en die ook niet in andere Europese parken terechtkunnen. "We proberen er daar zo weinig mogelijk van te hebben, door waar nodig aan geboortebeperking te doen", zegt de KMDA. "Euthanasie is het laatste middel waar we naar willen grijpen. Maar soms gaat het niet anders."

Dierenrechtenorganisatie Gaia is niet te spreken over de praktijken.

Het verhaal doet denken aan dat van Marius, een giraf in de dierentuin van Kopenhagen. Om het risico te vermijden op inteelt, werd de giraf geslacht en aan de leeuwen gevoederd. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners