Planbureau: ‘Regering Di Rupo deed overheidsbeslag dalen met 1,4 procent’

Premier Elio Di Rupo © Belga
Simon Demeulemeester

Tegen het einde van deze regeerperiode zal het Belgische overheidsbeslag gedaald zijn met 1,4 procent. Dat blijkt uit berekeningen van het Federaal Planbureau.

Terwijl in 2012 de uitgaven van alle overheden samen nog 55 procent bedroegen van het bruto binnenlands product, klokt 2014 volgens een raming wellicht af op 53,6 procent. Dat schrijft De Standaard, die het rapport van het Planbureau kon inkijken.

De cijfers circuleren al een tijdje in regeringskringen om de komende weken in verkiezingsdebatten tegen de N-VA te gebruiken, aangezien die partij beweert dat het overheidsbeslag steeg tijdens de regeerperiode van Elio Di Rupo (PS), aldus De Standaard.

Volgens CD&V komt de daling er onder meer door de personeelsuitgaven terug te schroeven, door te snoeien in Defensie (het departement van CD&V-vicepremier Pieter De Crem) en door te beknibbelen op het werkingsbudget van de administraties (onder de hoede van CD&V-staatssecretaris Hendrik Bogaert). Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) voegt toe dat ook de Europese Commissie een maand geleden al op een lichte daling wees.

Ben Weyts: ‘Planbureau gebruikt foute basisgegevens’

N-VA zet vraagtekens bij de cijfers van het Planbureau. ‘Eurostat -een politiek neutraal orgaan- tekende net een stijging van 0,6 procent op’, zegt kamerlid Ben Weyts. Volgens hem kloppen de basisgegevens niet waarop het Planbureau zijn berekeningen maakte. ‘In de begroting van 2012 schreef de federale regering een kapitaalinjectie voor Dexia van 2,9 miljard in als een overheidsinvestering. Na kritische opmerkingen van Europa verschoof die som naar de schuldgraad. Welnu, de berekeningen vertrekken van die eerste, foutieve basis, wat een verkeerd beeld geeft.’

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content