Pittig debat in senaat: Geïrriteerde Maggie De Block haalt uit naar Ecolo-senatrice (video)

10/01/14 om 18:00 - Bijgewerkt om 22:03

Een opvallend scherpe woordenwisseling in de senaat. Zakia Khattabi (Ecolo) hekelde het asielbeleid van staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD). 'Het is niet omdat u luid roept, dat u daarom ook de waarheid spreekt'.

Pittig debat in senaat: Geïrriteerde Maggie De Block haalt uit naar Ecolo-senatrice (video)

Maggie De Block © Belga

Tijdens de senaatszitting van donderdag wilde Zakia Khattabi (Ecolo) haar bezorgdheid over het beleid ten aanzien van de Afghaanse asielzoekers uiten. Daarvoor had ze gerekend op de aanwezigheid van eerste minister Elio Di Rupo (PS). Maar omdat hij afwezig was, vuurde ze haar vragen af op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Dat leidde tot een heftig debat.

Volgens Zakia Khattbi heeft het asielbeleid een dieptepunt bereikt. Ze verwees onder meer naar de "ongepaste en cynische uitspraken" die De Block eerder deed tijdens een interview voor het VTM-journaal. "Wel, ik zeg u hier is het ook niet altijd een veilige situatie. U moet hier 's avonds maar eens buitenkomen", las ze een citaat van De Block voor.

Deze woorden maakte De Block razend. "Mevrouw Khattabi, ik weet niet waar u deze uitspraken vandaan haalt, dit heb ik nooit gezegd", sprak ze.

Vertrouwen

Khattabi drukte bovendien haar ongenoegen uit over het feit dat eerste minister Elio Di Rupo (PS) niet aanwezig was. "De premier doet geen uitspraken over deze zaak omdat hij vertrouwen heeft dat ik zulke ongepaste dingen nooit zou zeggen", reageerde De Block.

Gecontacteerd door het Franstalige tijdschrift Le Vif/L'Express blijft Khattabi achter haar uitspraken staan die ze deed in de senaat. Al erkent ze wel dat er in haar tussenkomst een kleine onnauwkeurigheid was geslopen. "De chronologie die ik gebruikte was niet helemaal correct", geeft de senatrice toe. "De uitspraken van Maggie De Block dateren al van juli 2012."

'Geen recente verklaring'

"Senatrice Khattabi stelde dat mevrouw De Block bepaalde verklaringen zou hebben afgelegd naar aanleiding van een recente uitwijzing van de Afghaan Fahim. Maar de staatssecretaris heeft over de heer Fahim geen enkele verklaring afgelegd", laat de woordvoerster van De Block weten.

"Toch verandert dit niets aan de kern van mijn betoog", aldus Khattabi. "De houding van onze regering ten opzichte van Afghaanse asielzoekers is schandalig." (François Brabant/AVE)

Lees meer over:

Onze partners