Pirozzi wil straf in België uitzitten

06/08/10 om 19:41 - Bijgewerkt om 19:41

De in Brussel opgepakte Italiaan ontkent dat hij een kopstuk van de Napolitaanse maffia is.

Vittorio Pirozzi, de Italiaan die woensdagavond werd opgepakt in Schaarbeek, wil zijn celstraf in België uitzitten. Hij ontkent dat hij een kopstuk van de Napolitaanse maffia is.

Pirozzi leefde al twee jaar onder een valse identiteit in Brussel. Tegen hem was een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De man werd eerder veroordeeld tot een lange gevangenisstraf wegens internationale drugshandel, maar was toen al op de vlucht.

Volgens het Brussels parket stond hij op de lijst van de 100 meest gezochte misdadigers van Italië. Minstens tot de jaren negentig maakte hij volgens het parket deel uit van de Mariano-clan van de Camorra, die actief was in de Spaanse buurt van het historisch centrum van Napels.

'Geen kopstuk'

Maar zijn advocaat Hamid El Abouti ontkende vrijdagavond tegenover de VRT dat Pirozzi een kopstuk is van de Napolitaanse maffia. El Abouti erkent dat Pirozzi in de jaren tachtig soms gezien werd met leden van de Camorra, maar dat betekent volgens hem niet dat hij ook deel uitmaakt van die organisatie.

Pirozzi leefde al twee jaar onder een valse naam in de Josaphatstraat in Schaarbeek en hield zich volgens zijn advocaat daar alleen met legale zaken bezig. Maar hij erkent dat Pirozzi geen heilige is. Hij werd in 2003 tot 16 jaar celstraf veroordeeld wegens drugshandel.

Pirozzi verzet zich volgens hem tegen een uitlevering aan Italië en zou zijn straf liever in België uitzitten. Hij vreest volgens El Abouti dat het Italiaanse gerecht hem hard zal aanpakken.

Onze partners