Piratenpartij overweegt juridische stappen tegen 'ondemocratische stemtest'

07/03/14 om 17:24 - Bijgewerkt om 17:24

Ook de Piratenpartij is misnoegd omdat haar programma niet is opgenomen in de stemtest van onder meer de VRT en De Standaard. 'De openbare omroep verzuimt haar democratische plicht.'

Piratenpartij overweegt juridische stappen tegen 'ondemocratische stemtest'

Christian Engstrom, Zweeds Europees Parlementslid voor Piratenpartij © Reuters

VRT, RTBF, De Standaard en La Libre Belgique organiseren een grote stemtest, die kiezers vertelt in hoeverre de standpunten van de partijen overeenkomen met hun persoonlijke voorkeuren. Net zoals PVDA+ is ook de Piratenpartij niet opgenomen in de test.

"Door de Stemtest te beperken tot de traditionele partijen verzuimt de Openbare Omroep haar democratische plicht", reageert de partij in een persbericht. "De openbare omroep heeft de plicht om burgers te informeren.

Eerder uitte PVDA+ forse kritiek omdat de partij niet opgenomen is in de test. De makers van de stemtest verdedigen zich door te stellen dat enkel de programma's van partijen met verkozenen werden opgenomen. "Dat is het meest objectieve en transparante criterium", sprak politicoloog Stefaan Walgrave van de Universiteit Antwerpen.

Twee Zweedse vertegenwoordigers in Europees Parlement

"Maar dit geldt niet voor wat de Piraten betreft", reageert de Piratenpartij. "Het gaat ook om de Europese verkiezingen, en in het Europese Parlement hebben we twee Zweedse vertegenwoordigers.

De Pirantenpartij overweegt acties. Ze onderzoekt welke juridische stappen ze kan ondernemen "om de fundamenteel ondemocratische aanpak aan te vechten." (AVE)

Onze partners