Pinksterstorm wellicht erkend als algemene ramp

17/06/14 om 07:43 - Bijgewerkt om 07:43

De hagelstormen van het Pinksterweekend worden wellicht erkend als 'algemene ramp'. Zo kunnen alle Belgen die schade hebben geleden aanspraak maken op een vergoeding.

Pinksterstorm wellicht erkend als algemene ramp

Een zwaar beschadigde serre in het West-Vlaamse Wingene, toegetakeld door de hagelstorm in de nacht van zondag 8 juni op maandag 9 juni 2014. © BELGA

De hagelstormen van het Pinksterweekend worden wellicht erkend als 'algemene ramp'. Zo kunnen alle Belgen die schade hebben geleden aanspraak maken op een vergoeding. Dat schrijven Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

In Het Laatste Nieuws erkent Georges Pletinckx, diensthoofd van het Rampenfonds, dat zijn medewerkers een algemeen rampdossier opstellen. Het is de regering die uiteindelijk de knoop doorhakt.

Automobilisten die schade leden door hagel maar geen omniumverzekering hadden, kunnen zo toch nog een deel van het geld recupereren.

Minstens 42.000 wagens beschadigd

De Belgische autoverzekeraars zijn druk bezig om de schade op te meten van de felle hagelstormen. Volgens een schatting gaat het om minstens 42.000 wagens die gerepareerd moeten worden. De totale kosten lopen in de miljoenen euro's. Dat schreef Het Nieuwsblad.

Het uitblutsen van wagens is een secuur werkje, dat tijd vraagt. 'Alles bij elkaar neemt de herstelling een volledige tot anderhalve dag in beslag', klinkt het bij de carrossiers.

En doordat het om zoveel auto's gaat en een expert van de verzekering voor alle schadegevallen een bestek moet opmaken, kan het een tijdje duren vooraleer je aan de beurt bent.

'We schatten alle hagelschade voor het einde van dit jaar te kunnen herstellen.' (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners