"Piloten Ryanair vliegen als ze ziek zijn" - Ryanair ontkent

03/01/13 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

Piloten van Ryanair zeggen dat ze ook vliegen als ze ziek zijn. Wettelijk is dat verboden. Ryanair ontkent dat.

"Piloten Ryanair vliegen als ze ziek zijn" - Ryanair ontkent

© Image Globe

Piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair vliegen ook als ze daar eigenlijk te ziek voor zijn. Dat stellen de piloten in het Nederlandse tv-programma Brandpunt Reporter.

Door de arbeidsomstandigheden bij Ryanair zitten piloten ziek of oververmoeid in de cockpit. "Als we niet vliegen, krijgen we niet betaald. Dus als je ziek bent, niet fit, of als je persoonlijke problemen hebt, dan heeft dat gevolgen voor je inkomen", zegt een gezagvoerder.

Volgens Europese regelgeving is het strafbaar als piloten vliegen terwijl ze daar niet toe in staat zijn.

"Piloten worden vaak vervangen" (Ryanair)

Ryanair ontkent de beschuldigingen met klem. "Van de meer dan 1.700 piloten, hebben er van mei 2011 tot mei 2012 meer dan 1.010 gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zich te laten vervangen wanneer ze zich niet fit genoeg voelen door een van de 200 piloten die elke dag stand-by zijn. Tussen 26 december en 2 januari werden maar liefst 169 piloten tijdelijk vervangen", aldus Ryanair.

"Bovendien mogen de piloten volgens de wet maar 900 uren per jaar vliegen, wat neerkomt op een gemiddelde van 18 uur per week. Wanneer piloten ziek zijn, kunnen ze dus zonder problemen hun ziektedagen later op het jaar compenseren", luidt het nog.

De luchtvaartmaatschappij wil een onderzoek openen naar het televisieprogramma, "dat zich profileert als onderzoeksjournalistiek, maar zich baseert op valse getuigenissen van anonieme personen".

Te weinig brandstof
Ondertussen willen ook beroepsorganisaties zo snel mogelijk een onderzoek naar de bedrijfscultuur van Ryanair én naar het brandstofbeleid van de prijsvechter instellen.

Eerder zeiden piloten bij Brandpunt Reporter dat zij onder druk worden gezet om te vliegen met zo min mogelijk brandstof.
Ryanair ontkende ook dat. (Belga/EE/TE)

Lees meer over:

Onze partners