Piloot wil niet landen: Evacuatie verbrande baby duurt drie uur

22/12/12 om 01:21 - Bijgewerkt om 01:21

In Henegouwen moest een zwaar verbrande baby uren wachten op een transfer naar het brandwondencentum in Neder-Over-Heembeek, omdat de helikopterpiloot herhaaldelijk weigerde te landen.

In Lobbes, in de provincie Henegouwen, heeft een baby zware brandwonden opgelopen. Het zeven maanden oude kind raakte verbrand nadat het in aanraking kwam met heet frituurvet.

Meer dan drie uur wachten

Een helikopter zou de baby overbrengen naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek, maar doordat de piloot van de helikopter weigerde om op de voorziene plaats te landen duurde het meer dan drie uur alvorens het slachtoffertje effectief kon worden overgebracht.

Nadat de hulpdiensten de zwaar verbrande baby naar het ziekenhuis van Lobbes hadden gebracht, werd een helikopter opgeroepen om het kind naar het militaire ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek te brengen, dat gespecialiseerd is in de behandeling van zware brandwonden.

Er werd een landingsstrook vrijgemaakt op de parking van een supermarkt en een escorte voorzien, maar de piloot van de Seaking weigerde op de voorziene plaats te landen. Ook de helihaven van het ziekenhuis Vésale kwam niet in aanmerking.

Defensie

Uiteindelijk stemde de piloot ermee in om te landen op de luchthaven van Gosselies maar hij zou niettemin hebben gevraagd dat een ziekenwagen zijn medische ploeg zou komen ophalen en naar de baby in het ziekenhuis zou brengen, in plaats van de baby onmiddellijk naar de luchthaven te laten overbrengen.

Bij Defensie luidt het dat er een inderdaad een evacuatie-operatie was. Van moeilijkheden bij de overbrenging van de baby wordt geen melding gemaakt. (Belga/TV)

Onze partners