Pijnlijke terechtwijzing van lijsttrekker Bart De Wever aan het adres van Philippe Muyters

29/01/14 om 17:17 - Bijgewerkt om 18:53

N-VA-voorzitter Bart De Wever trekt de Antwerpse kamerlijst. Hij wordt dus het absolute boegbeeld van N-VA maar kandidaat-premier wil hij zichzelf niet noemen. 'Geen enkele N-VA'er is kandidaat voor wat dan ook.' De Wever fluit daarmee op pijnlijke wijze Philippe Muyters terug die zichzelf nauwelijks een uur eerder opnieuw minister zag worden in de Vlaamse regeing.

Pijnlijke terechtwijzing van lijsttrekker Bart De Wever aan het adres van Philippe Muyters

Bart De Wever (N-VA) © BELGA

N-VA-lijsttrekker Bart De Wever: "Ik wil het boegbeeld van onze partij zijn, het uithangbord van en voor de politieke verandering waar zoveel mensen naar verlangen. Willen wij een beleid zonder de PS mogelijk maken, dan moeten we zoveel mogelijk Vlamingen overtuigen."

N-VA-voorzitter Bart De Wever trekt de kamerlijst voor zijn partij. Hij wil zich geen kandidaat-premier noemen.

Pijnlijke terechtwijzing van Bart De Wever voor Philippe Muyters

Opvallend: 'We gaan geen enkele N-VA'er kandidaat stellen voor wat dan ook,' zei de Wever voor de microfoon van VTM. Nog geen uur eerder had Philippe Muyters gezegd dat N-VA in hem opnieuw een Vlaams minister ziet na de verkiezingen. Nog voor algemeen bekend is welke plaats Muyters op de lijst krijgt, stelde hij zich uitdrukkelijk wel kandidaat voor een nieuwe ministerpost, met volgens hem een mandaat van N-VA. Hij wordt daarvoor meteen al teruggefloten door zijn eigen voorzitter.

'Het stoort mij een beetje dat andere partijen doen alsof ze al in de regering zitten en de postjes al kunnen uitdelen en zelfs al namen kunnen noemen van wie wat gaat doen. Dat gaan wij uitdrukkelijk niet doen,' zo negeerde De Wever de kandidatuur van zijn partijgenoot Muyters.

Intussen raakte ook bekend dat Liesbeth Homans de Vlaamse lijst zal trekken voor N-VA en dat minister Muyters genoegen zal moeten nemen met een tweede plaats.

De Wever liet al maandenlang verstaan dat hij zou opkomen op de kamerlijst. In tal van interviews herhaalde hij dat hij 'wellicht' en 'meer dan waarschijnlijk' op deze lijst zou staan al liet hij in het midden of dat als lijsttrekker dan wel als lijstduwer zou zijn. Hij had eerder al gezegd dat hij zich niet zou laten vervangen als burgemeester van Antwerpen, ook niet voor een korte periode.

Boegbeeld

"Ik wil het boegbeeld van onze partij zijn, het uithangbord van en voor de politieke verandering waar zoveel mensen naar verlangen", zegt De Wever in een persbericht. "Willen wij een beleid zonder de PS mogelijk maken, dan moeten we zoveel mogelijk Vlamingen overtuigen."

De N-VA-voorzitter zei zopas nog dat het voor zijn partij van levensbelang is om 30 procnet van de stemmen te halen. 'Dan kunnen de andere partijen niet om ons heen. Als grootste partij hebben we dan het initiatiefrecht om onderhandelingen te starten met het oog op de vorming van de regering. Als we minder dan 30 procent halen, zullen de anderen ons aan de kant schuiven.

Geen tenorenstrijd

Elke stem telt. Bart De Wever neemt nu dus alle twijfel weg: hij trekt naar de verkiezingen als absolute kopman van zijn partij. Hij neemt het op tegen lijsttrekkers Annemie Turtelboom (Open VLD), Servais Verherstraeten (CD&V), Meyrem Almaci (Groen), Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Peter Mertens (PVDA).

Tot een tenorenstrijd met Kris Peeters komt het niet. De onbetwiste kopman van CD&V trekt in Antwerpen de Vlaamse lijst voor zijn partij. (EE)

Onze partners