'Pieter De Crem is bekwaam. Toegewijd. En ijdel'

12/03/13 om 15:18 - Bijgewerkt om 15:18

Als bijna iedereen een politicus positief beoordeelt, on én off the record, dan zit hij of zij in de lift naar boven. Dat is het geval voor Pieter De Crem (CD&V), zo blijkt uit een groot portret dat Knack deze week van de nieuwe vicepremier borstelde.

'Pieter De Crem is bekwaam. Toegewijd. En ijdel'

© ImageGlobe

Het leek er lang op alsof Pieter De Crem het vervelende etiket van eeuwige belofte zou blijven dragen. Maar zo snel kan het gaan in de politiek. Bij de vorming van Di Rupo I was Steven Vanackere nog de nieuwe golden boy van de Vlaamse christendemocratie. Vandaag is De Crem vicepremier en bepaalt hij met voorzitter Wouter Beke en Vlaams minister-president Kris Peeters hoe CD&V vaart.

Bovendien gooit de Belgische Defensieminister sinds enige tijd ook internationaal hoge ogen. Zijn naam valt regelmatig als er over de opvolging van de Deen Anders Fogh Rasmussen wordt gepraat als secretaris-generaal van de NAVO. Diplomaten bevestigen dat het meer is dan een gerucht in de krant. De Crem runt Defensie sinds 2007 en hij zorgde er mee voor dat België na de genocidewet van de paarse regeringen en de passage van André Flahaut (PS) weer stevig een atlantische koers vaart. Maar zeker ook de Belgische deelname aan operaties in Libië en nu in Mali verstevigen het imago van ons land als een betrouwbare bondgenoot.

Ook directeur Sven Biscop van Egmont - het Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen weet dat De Crem serieus wordt genomen als mogelijke NAVO-baas. 'Maar het blijft moeilijk te voorspellen. De opvolging van Rasmussen wordt midden volgend jaar geregeld, ongeveer tegelijk met de samenstelling van een nieuwe Europese Commissie, de aanstelling van een nieuwe voorzitter van de Europese Raad en een nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid en het veiligheidsbeleid van de EU. De ene keuze zal mee bepalen hoe de kaarten op een andere plek vallen.'

In een groot portret van de nieuwe vicepremier in Knack bekent De Crem dat het risico dat soldaten lopen tijdens buitenlandse opdrachten voor een minister van Defensie 'de zwaarste last om dragen is. Zeker sinds Rwanda is het maatschappelijke draagvlak voor doden bij militaire operaties bijzonder broos.' Aan het sturen van gevechtstroepen denkt hij op dit moment dan ook niet.

Het valt op dat De Crem ook door zijn tegenspelers in het parlement wordt gewaardeerd. Wouter Devriendt van Groen vindt hem even onbuigzaam als zijn kapsel. Volgens Vlaams-nationalist Theo Francken zou hij een uitstekende N-VA-minister zijn. 'De Crem is bekwaam, toegewijd - en ijdel. Toegewijd aan zijn ideeën, zijn departement, aan elke soldaat in het land. En aan zijn eigen persoon. Hij vindt zichzelf gewoon geweldig.' (WP/HvH)

Het volledige portret van Pieter De Crem leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners