Pieter De Crem: ‘Geen beslissing over modernisering kernwapens’

© Reuters

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) benadruk dat noch de federale regering, noch een individuele minister een beslissing heeft genomen over de modernisering van de kernwapens in Klein-Brogel.

Noch de federale regering in haar geheel, noch een individuele minister heeft op een formele of informele manier een beslissing genomen over de modernisering van de kernwapens die in Klein-Brogel aanwezig zouden zijn. Vicepremier en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft dat gezegd op Radio 1.

Hij benadrukt dat het Belgische verdedigings- en veiligheidsbeleid in het NAVO-kader past. “Maar dat neemt niet weg dat we alle initiatieven tot vermindering van de wapenarsenalen steunen. Op regeringsniveau hebben wij daar geen beslissing over genomen. Op geen enkele manier – formeel of informeel – is daar een beslissingsmoment geweest”, zegt De Crem over de ‘nieuwe’ kernwapens.

Regeerakkoord

Tegelijk haalt hij het regeerakkoord erbij. Daarin staat “dat we alle zaken zullen steunen die de vermindering van de wapenarsenalen – de conventionele en de nucleaire – kunnen bespoedigen”.

Het betekent volgens de minister geenszins dat de loyauteit van de regering aan de NAVO voorgaat op die aan het regeerakkoord. “Die vallen samen en dat is de essentie. Dat vergeet men soms.”

Dat coalitiepartner SP.A bij monde van Kamerlid Dirk Van der Maelen zegt dat het akkoord over de nieuwe kernwapens – als het bestaat – geannuleerd moet worden en er voorrang gegeven moet worden aan het regeerakkoord, wordt bij oppositiepartij N-VA op ongeloof onthaald.

N-VA: ‘Intellectuele spreidstand’

Kamerlid Theo Francken spreekt van een “intellectuele spreidstand”, waarbij de modernisering er enerzijds voor zorgt dat België nog zeker 30 jaar met die wapens opgezadeld zit en het regeerakkoord anderzijds zegt dat alles gedaan moet worden om er vanaf te geraken.

“België danst op twee benen, hoe geloofwaardig ben je dan nog? ” Volgens de N-VA’er werd de regering wel degelijk geïnformeerd over de ingreep aan het nucleaire arsenaal, maar had ze daar ook neen tegen kunnen zeggen. “Het is nog altijd ons grondgebied.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content