Pieter De Crem (CD&V) slaat deur dicht voor belastingvoorstellen N-VA en Open VLD

05/02/14 om 07:02 - Bijgewerkt om 07:02

Er is na de verkiezingen helemaal geen ruimte voor snelle lastingverlagingen. Dat laat CD&V-vicepremier Pieter De Crem verstaan.

Pieter De Crem (CD&V) slaat deur dicht voor belastingvoorstellen N-VA en Open VLD

Pieter De Crem (CD&V) © BELGA

Een fiscale hervorming wordt de inzet van 25 mei. Elke partij goochelt met fiscale kortingen. Vicepremier Pieter De Crem (CD&V) ziet daar niet onmiddellijk ruimte voor, zegt hij in De Standaard.

De regering-Di Rupo nam volgens De Crem al heel wat maatregelen die tijdens de volgende regeerperiode moeten worden gefinancierd. "Zo komt er in 2015, 2017 en 2019 een supplementaire lastenverlaging van 450 miljoen euro: in totaal 1,2 miljard structureel. Om het begrotingstekort naar nul te brengen, hebben we in 2015 zes miljard en in 2016 vijf miljard nodig. Daarbij moeten we de schuld onder de honderd procent van het bbp houden."

Geen avonturen

De CD&V-minister past voor avonturen. "Dat wordt een grote uitdaging. Pas als we gedurende enkele jaren een hogere groei dan twee procent halen, kunnen we eventueel een fiscale hervorming doorvoeren die een globale en algemene, maar zeker geen lineaire lastenverlaging met zich meebrengt."

Zo lijkt hij de deur dicht te slaan voor de voorstellen van de N-VA en Open Vld. Eind deze maand lanceert CD&V haar voorstel waarbij de belastingvrije minima worden verhoogd. De christendemocraten willen uit voorzichtigheid dat plan pas tegen het einde van de regeerperiode realiseren.

Geen PS-regering

De Crem gaat tijdens de campagne het federale regeringsbeleid verdedigen. "Dit was absoluut geen PS-regering. De besparingen, de zesde staatshervorming, de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen stonden alvast niet op hun agenda. Wel heeft het kabinet-Di Rupo de mensen opnieuw perspectief gegeven." (Belga/EE)

Onze partners