Pietenpact 'gaat nog niet ver genoeg' volgens Minderhedenforum

12/11/16 om 09:25 - Bijgewerkt om 09:27

Het Minderhedenforum toont zich tevreden met het 'Pietenpact', een intentieverklaring om Sinterklaas te vieren zonder raciale stereotyperingen dat gisteren gelanceerd werd door het Vlaams-Nederlandse huis deBuren. Toch zal het Minderhedenforum het pact niet ondertekenen, omdat het nog niet ver genoeg gaat, zo laat directeur Wouter Van Bellingen weten.

Pietenpact 'gaat nog niet ver genoeg' volgens Minderhedenforum

Zwarte Piet © Belga

Het Gemeenschapsonderwijs, het Katholiek Onderwijs, de Gezinsbond, Vlaamse kindertelevisiezenders en -producenten, jeugdtheaters en speelgoedketen Dreamland hebben het pact al ondertekend. Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, Bart Peeters, Hugo Matthysen en Stijn Coninx staan achter de compromistekst die de 'Piet-figuur handhaaft maar alle racistische verwijzingen bant. Vanaf 2017 zullen ze alleen maar pieten met roetvegen, ongeschminkte pieten of andere varianten laten aantreden.

De tekst staat ter ondertekening op www.deburen.eu. De bedoeling is dat zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en individuele personen in Nederland en Vlaanderen dit Pietenpact digitaal ondertekenen. Op die manier wil de intentieverklaring als breed gedragen compromis de nieuwe norm worden in ons taalgebied.

'Niet overtuigd dat Piet-figuur gehandhaafd moet worden'

Het Minderhedenforum is blij met het initiatief maar ondertekent het dus nog niet: 'Het 'Pietenpact' is een waardevol initiatief om de raciale stereotyperingen te bannen binnen Sinterklaas, het belangrijkste kinderfeest in Vlaanderen en Nederland', aldus directeur Van Bellingen. 'Maar voor ons als belangenbehartiger van mensen met een migratie-achtergrond, is het op dit moment nog niet mogelijk om het pact te ondertekenen. Momenteel zijn we niet overtuigd dat de huidige 'piet'-figuur moet gehandhaafd worden.'

'We sluiten echter nog niet uit om op termijn toch het pact te ondertekenen wanneer de einddoelstelling van het Pietenpact meer duidelijk wordt. We zijn dan ook bereid om hierover de dialoog aan te gaan met deBuren en alle mede-ondertekenaars."

(Belga/SK)

Onze partners