Piet Vanthemsche: 'CD&V zal haar plan moeten trekken'

02/04/13 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

Nu de geloofwaardigheid van het ACW aan diggelen ligt, staan alle klassieke middenveldorganisaties ter discussie. Ook de Boerenbond.

'We zullen onszelf moeten heruitvinden', zegt voorzitter Piet Vanthemsche in een interview met Knack. 'En dat betekent ook dat het aangewezen kan zijn om ook met politici van andere partijen dan de CD&V samen te werken.'

Vallen er voor andere bewegingen lessen te trekken uit de geloofwaardigheidscrisis die het ACW nu doormaakt?

Vanthemsche: Natuurlijk. Never waste a good crisis. De belangrijkste les is dat we weg moeten uit onze... (denkt lang en diep na) Misschien hebben we wel te veel belangen om op een goede en open manier aan het maatschappelijke debat te kunnen deelnemen.

Misschien hebben we te veel belangen om nog geloofwaardig te zijn in de ogen van de burgers. En dan bedoel ik vooral geïnstitutionaliseerde belangen: kinderbijslagfondsen, socialezekerheidsfondsen, vakbonden die werkloosheidsuitkeringen uitbetalen, zulke dingen. Dat maatschappijmodel heeft na de Tweede Wereldoorlog vorm gekregen, heeft decennialang goed gewerkt, maar staat nu dus ter discussie.

Bij het ACW en de Boerenbond komt daar ook nog eens die bevoorrechte relatie met de CD&V bij.

Vanthemsche: Die relatie is historisch gegroeid. (lange stilte). Bij de Boerenbond hebben we sinds jaar en dag een politiek comité - daar kom ik open voor uit. Daar discussiëren we met parlementsleden die dicht bij ons staan. Zoals de milieubeweging praat met parlementsleden die nauw bij haar aansluiten. Op zich is daar ook niets mis mee, maar het moet allemaal wel transparant genoeg zijn.

Ook in het belang van de partij?

Vanthemsche: De partij zal haar plan moeten trekken. Toen ik net voorzitter van de Boerenbond was, heeft men mij eens gevraagd hoe ik mijn relatie met de CD&V zag. Ik antwoordde: 'Zolang ze aan de macht is, hoeft ze zich geen zorgen te maken.' En daar blijf ik bij. Zelf ben ik een christendemocraat, maar in onze beweging vind je ook mensen die bij de N-VA, de Open VLD of bij Groen zitten. Wel staan we als beweging dicht bij de CD&V omdat we veel waarden met die partij delen. Maar hoe onze relatie met de christendemocraten in de toekomst zal evolueren, weet ik niet. Ook daar zal over moeten worden gepraat als we nadenken over de toekomst van het middenveld. Dé vraag is natuurlijk of de Boerenbond zich ook voor politici van andere partijen moet openstellen.

Wat denkt u?

Vanthemsche: Ik kan bijvoorbeeld goed opschieten met Bart Staes van Groen. Ik ben het niet altijd met hem eens, maar ik ga ook niet altijd akkoord met Kris Peeters (CD&V). Daarnaast heb ik ook heel goede contacten met onder meer Annemie Neyts (Open VLD), Philippe De Backer (Open VLD) en Vera Dua (Groen). Dus ja, ik denk dat we moeten onderzoeken of het niet aangewezen is om ook met politici van andere partijen samen te werken. Nu al nodigen we twee keer per jaar Europees Parlementsleden van de verschillende partijen uit. En ze komen allemaal. Waarom zouden we dat dan ook niet met Vlaamse of federale politici kunnen doen? (EP)

Onze partners