Picqué: tijdelijke herfinanciering Brussel voorwaardelijk mogelijk

02/09/10 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

Intussen heeft preformateur Di Rupo geprobeerd rechtstreeks met Kris Peeters (CD&V) te gaan praten.

Preformateur Elio Di Rupo (PS) heeft donderdag een ontmoeting met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Intussen zegt PS-kopstuk Charles Picqué dat een tijdelijke herfinanciering voor Brussel aanvaardbaar is als aan enkele voorwaarden wordt voldaan.

De herfinanciering gaat over een bedrag van zowat 500 miljoen euro. In De Standaard zegt Picqué, die Brussels minister-president is, dat men dat geld nodig heeft voor bijkomende inspanningen inzake veiligheid, mobiliteit en de internationale ontwikkeling van Brussel.

Op de opmerking dat men aan Vlaamse kant alleen een ad hoc herfinanciering wil zolang de financieringswet niet is herzien, zegt Picqué dat de Franstaligen de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en een tijdelijke herfinanciering van Brussel kunnen aanvaarden als aan enkele voorwaarden is voldaan.

Het gaat om een regeling voor de faciliteitengemeenten, de mogelijkheid om voor taalkwesties naar een tweetalige kamer van de Raad van State te stappen en een oplossing voor de drie niet-benoemde burgemeesters in de rand rond Brussel.

Di Rupo contacteert Peeters rechtstreeks

De Standaard meldde donderdag ook dat Di Rupo woensdag rechtstreeks met Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is gaan praten zonder via CD&V-voorzitter Wouter Beke te passeren.

Di Rupo zou dat gedaan hebben omdat Beke in de onderhandelingen steevast op de lijn van de N-VA blijft. Maar de preformateur kreeg naar verluidt nul op het rekest. 'De PS moet niet proberen gaten te komen schieten in onze muur', zo werd een bron geciteerd.

Onze partners