Philippe Muyters verbannen naar laatste plaats op N-VA-lijst: 'Dit is geen troostprijs'

30/01/14 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:31

Vlaams minister Philippe Muyters zegt dat de plaats die hij van N-VA heeft gekregen op de Vlaamse lijst, geen troostprijs is. Muyters mag de lijst niet trekken en kreeg uiteindelijk ook niet de tweede plaats. Hij moet het waarmaken als lijstdduwer.

Philippe Muyters verbannen naar laatste plaats op N-VA-lijst: 'Dit is geen troostprijs'

Philippe Muyters © BELGA

Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) beschouwt zijn plaats als lijstduwer voor het Vlaams Parlement op 25 mei niet als een "troostprijs". Dat Muyters uitspraken heeft gedaan over een mogelijk nieuw ministerschap heeft volgens hem ook niets meer veranderd aan de partijbeslissing. Dat heeft Muyters laten verstaan in de marge van de afsluiting van de begroting 2013.

'N-VA zegt dat ik kandidaat-minister ben,' zei Muyters in Villa Politica. Nog geen uur later zei Bart De Wever dat geen enkele N-VA'er ergens kandidaat voor is en dat hij zich ergert aan partijen die zichzelf al in de regering zien en hun kandidatuur stellen voor ministerposten. Op dat ogenblik werd er nog vanuit gegaan dat Muyters dan wel niet de lijsttrekker mocht zijn, maar allicht de tweede plaats zou krijgen op de Vlaamse lijst.

De nationale kiescommissie van N-VA besliste om de Vlaamse lijst in Antwerpen te laten trekken door Liesbeth Homans. De tweede plaats is voor Kris Van Dijck. Minister Muyters belandt op de lijstduwersplaats. Voor een uittredend minister is dat moeilijk uit te leggen.

Geen troostprijs

Toch ziet Muyters zijn lijstduwersplaats niet als een "troostprijs". "Ik durf mijn beleid gerust te verdedigen en ermee de markt op gaan. Ik ben fier op wat ik als minister gerealiseerd heb."

Dat Muyters openlijk liet verstaan dat hij min of meer garanties heeft gekregen op een nieuwe ministerpost als de N-VA in de volgende regering zit, heeft volgens hem niets meer veranderd aan de beslissing.

Sterk vierkant

Volgens de minister was het de bedoeling om in Antwerpen een "sterk vierkant" neer te zetten. "Met name Bart De Wever als lijsttrekker en Jan Jambon als lijstduwer voor de Kamer en Liesbeth Homans en mezelf in Vlaanderen", legt Muyters uit aan Belga.

Onze partners