Philippe Muyters heeft geen antwoord op vraag over N-VA-voorstel voor loonlastenverlaging

24/02/14 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:42

'Ik ga hierop niet antwoorden.' Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) wilde geen duidelijkheid verschaffen toen een lid van VBO hem vroeg naar welke milieu-en consumptietaksen de loonlasten moeten verschuiven volgens de voorstellen van N-VA.

Philippe Muyters heeft geen antwoord op vraag over N-VA-voorstel voor loonlastenverlaging

Philippe Muyters © BELGA

Vlaams N-VA-minister Philippe Muyters past op zijn tellen in aanloop naar de verkiezingen. Zo hield hij de lippen op mekaar toen een ondernemer hem op een VBO-event vroeg naar welke milieu- en consumptietaksen de lasten op arbeid nu precies moeten verschuiven. "Ik ga geen specifieken aanduiden, want dan worden die misbruikt in gesprekken tegen ons", klonk het.

Muyters was te gast bij het Verbond van Belgische Ondernemingen, waar hij een reeks eisen voorgeschoteld kreeg in aanloop naar de verkiezingen. "Als ik die voorstellen lees, dan voel ik me bijna terug op ons N-VA-congres", grapte hij.

Een lagere vennootschapsbelasting kwam onder meer aan bod, net als het uitdoven van het brugpensioen en lagere loonkosten. Tot een ondernemer uit de zaal vroeg welke milieu- en consumptietaksen dat laatste nu precies moeten compenseren. "Kunt u wat concreter zijn? Hoe gaat N-VA daar taksverschuivingen - en dus belastingverhogingen - doorvoeren op vlak van milieu en consumptie?", wilde het VBO-lid weten.

Op die vraag weigerde Muyters te antwoorden, "omdat men dan de dingen lostrekt van het geheel". "Als ik hier nu zeg dat dit of dat een belastingverhoging is die voor ons kan, dan zegt men: 'de N-VA pleit voor die belastingverhoging'", argumenteerde hij. "Maar men zegt er niet bij dat die verhoging alleen kan als in de personenbelasting bijvoorbeeld de schijf van 45 procent wegvalt."

Muyters verwees naar een eerder fiscaal voorstel van zijn partij, dat lastenverschuivingen richting BTW bevatte. "We hebben toen maanden gehoord: 'N-VA is voor een verhoging hiervan', maar er werd nooit bij gezegd dat een belastingverlaging nodig was voor al de rest."

N-VA wil de overheidsuitgaven in elk geval nominaal plafonneren, onderstreepte Muyters nog. Verschuivingen tussen beleidsdomeinen kunnen uiteraard, maar meer belastingen zijn uit den boze. (Belga/EE)

Onze partners