Philip Bolle (SP.A) - Ieper

01/08/12 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:10

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Philip Bolle (SP.A) - Ieper

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?

Ieper wordt sedert decennia bestuurd door CD&V en in de laatste legislatuur bij uitbreiding in kartel met het N-VA, hoewel dat mathematisch zelfs niet nodig bleek bij de laatste verkiezing (31 zetels te verdelen, waarvan 17 voor CD&V + 2 voor N-VA). De inzet voor de sp.a blijft onveranderd die meerderheid breken en 'inbreken' in het bestuur. Alleen wie meebestuurt kan zijn programma (deels) verwezenlijken.

Wie worden de winnaars, wie de verliezers?

Het aantal te verdelen zetels stijgt naar 33 wat de verhoudingen uiteraard opnieuw wat kan wijzigen, maar het standhouden van het kartel CD&V / N-VA én de inzet van de grote middelen (Yves Leterme) zal de oppositie opnieuw ernstig parten spelen. De aanwezigheid van het Vlaams Belang - waar geen enkele democratische partij mee wil samenwerken - verzwakt de samenhorigheid van de oppositie en verzwakt haar automatisch in haar (mathematische) slagkracht.

Wat is van belang in uw gemeente?

Het is hoog tijd dat er bestuurders van andere gezindte deel uitmaken van een toekomstige coalitie. Wij zijn ervan overtuigd dat elke meerderheid het beste voor heeft voor haar inwoners, maar de besteding van de middelen is waar het om draait. In de keuzes die gemaakt worden 'stuur' je als bestuur je gemeente een richting uit en die richting is vaak een afspiegeling van de eigen leef- en belevingswereld. Als decennia lang dezelfde mensen het voor het zeggen hebben, leidt dat al te vaak tot een soort monocultuur. Er is dringend politieke kruisbestuiving nodig om verdere 'inteelt' tegen te gaan. (SD)


U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en heeft een duidelijke visie over uw stad of dorp?

Stuur dan uw antwoorden op onze drie vragen - en een foto van uzelf - door naar simon.demeulemeester@knack.be.

Onze partners